Menu Restauracji 16 Stołów w Lublinie ze zdjęciami otoczenia architektonicznego
Strona z menu Restauracji 16 Stołów wchodzi w skład projektu Foto-hotel.pl, jakiego celem jest uświetnianie wizerunku restauracji, pubów, kawiarni i hoteli w Lublinie. Menu restauracji nawiązuje do kuchni polskiej, a wykwintne dania są przyrządzane ze świeżych produktów lokalnych dostawców.
Dlaczego prezentujemy menu Restauracji 16 Stołów
Restauracja 16 Stołów słynie z dobrego jedzenia i zapracowała sobie na dobrą markę, która jest znana nawet poza Lublinem. Już sam fakt, że mamy do czynienia z czołowym lokalem w Lublinie, zobowiązywał nas do publikacji niniejszego menu, ale nie mniejsze znaczenie miała też znakomita lokalizacja w urokliwym Rynku Starego Miasta. Dzięki temu, mamy okazję załączyć piękne zdjęcia architektonicznego otoczenia 16 Stołów i atrakcji turystycznych Lublina. Dodatkową motywacja był fakt, że w internecie brakuje zdjęć zewnętrznych tej restauracji w aktualnej lokalizacji. Kilka lat temu restauracja funkcjonowała w kamienicy Rynek 16, następnie przy Grodzkiej 30, natomiast teraz w kamienicy Rynek 14.
Menu Restauracji 16 Stołów
Zajrzyj do karty Restauracji 16 Stołów i zamów wykwintne dania polskiej kuchni, urozmaicone dodatkami z różnych części świata.
PRZYSTAWKI
- Krewetki smażone z białym winem i czosnkiem, serwowane na jabłkowym musie z szarej renety z grzankami z pesto z pietruszki;
- Tatar z bawety wołowej rasy Angus z suszonym żółtkiem, piklowaną szalotką, oliwą lubczykową oraz masłem pietruszkowym i innymi dodatkami;
- Pierogi z mięsem cielęcym, na musie z kalafiora z karmelizowaną gruszką oraz pianą tymiankową;
- Tatar z polędwicy wołowej rasy Belgian Blue z żółtkiem suszonym, marynowanymi kurkami, szczypiorkowym majonezem, kawiorem Antonius Siberian 5* i czarną truflą zimową;
- Matias holenderski na musie z groszku zielonego, podawany z jabłkiem z chrzanem, sałatką z ziemniaków i szczypiorku oraz koperkową oliwą;
- Plastry gęsi marynowanej, serwowane z sałatką z rukoli, malin i pomidorów marynowanych oraz z regionalnym serem pieprzowym i gorczycą w szampanie;
- Regionalna szyneczka z karpia, serwowana z plackami z młodego jęczmienia oraz sałatką z pomidorów, cukinii i śmietaną z kolendrą;
- Przegrzebki panierowane w pudrze z boczku, serwowane na musie z mango i szynki dojrzewającej oraz z sałatką z arbuza i ostrej papryczki;
- Tatar wołowy, mieszany, serwowany z grzybami marynowanymi, sosem musztardowym, boczkiem pieczonym i solą zkiszonego ogórka;
- Deska serów regionalnych z gruszką i konfiturą z cebuli czerwonej i jeżyn, serwowana na grzankach;
- Śledź bałtycki w oleju lnianym i occie jabłkowym, serwowany z cebulą marynowaną z nasturcją i suszonymi pomidorami oraz sosem z jalapeno i mango;
ZUPY
- Krem z topinamburu z chipsem z topinamburu, prażonym słonecznikiem, tymiankową oliwą i serem Bursztyn;
- Zupa gulaszowa z wołowiną, wędzoną papryką, warzywami korzeniowymi, pomidorami oraz kwaśną śmietaną;
- Chlodnik lubelski z sałatą, ogórkiem, ogórkiem małosolnym, wędzonym twarogiem i świeżymi ziołami, serwowany z ziemniakami i koperkiem;
DANIA GŁÓWNE
- Filet z kaczki we własnym sosie z miechunką, na morelowym musie, z merchewką pieczoną, szpinakiem i kopytkami;
- Żeberka z dzika w sosie cebulowym, z podgrzybkami i rozmarynem, podawane z ziemniaczanym puree, z surówką z czerwonej kapusty i szczypiorkiem;
- Policzek wołowy we własnym sosie z suszoną śliwką, na musie z groszku, z buraczkami, zapiekanką ziemniaczaną i koperkiem;
- Kopytka na musie z topinamburu z borowikami z patelni, w palonym maśle, ze szpinakiem i dwuletnim serem Bursztyn;
- Polędwica z dorsza z pieczarkami z patelni, na musie z zielonego groszku, z kapustą kiszoną, kminkiem i plackiem ziemniaczanym;
- Kotlet schabowy z kostką, na kapuście z grzybami oraz plackiem z ziemniaków gotowanych oraz masłem pietruszkowym;
- Stek z polędwicy Belgian Blue w sosie wołowym ze śliwką suczoną i borowikami, podawany z zapiekanką ziemniaczaną oraz marchewką i pasternakiem, karmelizowanymi w miodzie z ziołami z Prowansji;
- Filet z sandacza, serwowany z kremowym sosem winnym, fasolką z bułką tartą, jajem i kurkami z palonym masłem;
- Filet z młodego karpia, serwowany na musie z bakłażana, gryczanej kaszy karmelizowanej na miodzie gryczanym z sosem wiśniowym, na bazie wywaru wołowego i piwa Koźlak.
- Filet z pstrąga serwowany na musie z fenkuła i kaparów z kremowymi ziemniakami, sałatką z zielonej papryki i pesto z rukwi wodnej;
SAŁATKI
- Sałatka z marchewek pieczonych w miodzie z pigwą, na paście z ciecierzycy z wędzoną papryką, kaparowym sosem na bazie kwiatu pomarańczy, serem feta oraz pudrem z czarnej oliwki;
- Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem, piklami z buraka, malinowym octem balsamicznym, rukolą, prażonymi orzechami laskowymi i olejem sezamowym;
- Liście szpinaku z filetem z kaczki, malinami, serem z niebieską pleśnią i sosem z wiśni
- Sałatka z arbuza, jagnięciny lubelskiej, ogórka gruntowego, marynowanych pomidorów i cukinii, pikli z czerwonej cebuli i owczego sera z miętą;
DESERY
-
- Brownie czekoladowe z sosem z marakui, waniliowymi lodami w sosie wiśniowym, na kruszonce z orzecha karmelizowanego;
- Creme brulee z wanilią Bourbon, galaretką z marakui i żelem mango a ponadto z listkiem klonu z herbatą Earl Gray;