Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie; w restauracji, pubie i cukierni w 2024r

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w restauracji, pubie i cukierni
W Lublinie serwują dania kuchni polskiej (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Niniejszym, wprowadzamy aktualizację strony ,,Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w restauracji, pubie i cukierni”, w ramach Przewodnika kulinarnego Foto-hotel.pl 2024. Tym samym, przekazujemy podstawowe informacje o tym, gdzie można zjeść w Lublinie smaczne i wypasione dania kuchni polskiej, w tym regionalnej. Tutaj się dowiesz, do jakiej dobrej restauracji lub pubu, pójść w Lublinie na polskie śniadanie, lunch, obiad czy kolację. Ponadto uzyskasz informację o nalepszych cukierniach, kawiarniach  i lodziarniach Lublina, do których warto pójść na dobre, polskie ciasto, lody, placki, naleśniki i cebularze. Na innych stronach naszego przewodnika możesz wyszukać w restauracjach ulubione dania kuchni regionalnej. Poza tym, możesz sprawdzić gdzie można dobrze zjeść i  napić się dobrego, świeżego piwa rzemieślniczego, warzonego w lokalnych browarach.

Dania kuchni polskiej w restauracjach, pubach i cukierniach Lublina 

Oto restauracje, puby, cukiernie i kawiarnie w Lublinie, które polecają smaczne dania kuchni polskiej.

Restauracja Sielsko Anielsko

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w restauracji Sielsko Anielsko
Sielsko Anielsko – restauracja z kuchnią polską (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Restauracja Sielsko Anielsko serwuje dania kuchni polskiej – zarówno na śniadania, obiady i kolacje. Nie stroni też od słodkich wypieków. Lokal mieści się na Starym Mieście w Lublinie, pod adresem Rynek 17. Oto przykładowe dania Sielsko Anielsko:

  • Przystawki:
  • Tatar z polędwicy wołowej – po staropolsku; z jajkiem, ogórkiem cebulą i musztardą;
  • Kaszanka z patelni; z cebulką i musztardą;
  • Chleb ze smalcem ogórkiem kwaszonym i twarożkiem;
  • Warzywa z Pieca; z marchewką, papryką, cebulą, czosnkiem, selerem, oliwą i sosem paprykowym z chilli;
  • Zupy:
  • Barszcz czerwony –  czysty lub z uszkami;
  • Żur na zakwasie, z kiełbasą i z jajem;
  • Pomidorowa z makaronem;
  • Rosół z mięsa drobiowego, z makaronem;
  • Flaki  (sezonowe)
  • Chłodnik litewski z botwiną (sezonowo)
  • Dania główne:
  • Polędwiczki wieprzowe, w sosie śmietanowo-grzybowym;
  • Wątróbki drobiowe po zamojsku, ze smażoną cebulą i jabłkami;
  • Żeberka w glazurze BBQ; z pieczonymi ziemniakami w papryce wędzonej, z sosem tatarskim, sosem bbq, sosem z chilli oraz z surówką z kapusty – białej i czerwonej;
  • Szaszłyk na dziko; z pieczonymi ziemniakami, w papryce wędzonej, z sosem z chilli, sosem tatarskim, sosem bbq oraz z surówką z kapusty – białej i czerwonej;
  • Pierś z kurczaka zapiekana w piecu z marynowanymi pomidorami w oleju, z natką pietruszki, czosnkiem i żółtym serem;
  • Pstrąg pieczony w ziołach, podawany z pieczonymi ziemniakami w wędzonej papryce oraz z surówką z kapusty – czerwonej i białej;
  • Dorsz  zapiekany w sosie śmietankowym i jarzynami: selerem, cukinią i marchewką;
  • Schabowy po lubelsku – obtaczany w jajku;
  • Schabowy tradycyjny;
  • Pierogi i kluski:
  • Pierogi z serem i ziemniakami;
  • Pierogi z kapustą i grzybami;
  • Pierogi wiejskie;
  • Pierogi z mięsem;
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta;
  • Pierogi z owocami
  • Micha pierogów;
  • Kluchy kładzione z sosem szpinakowym;
  • Kluchy kładzione z serem i boczkiem;
  • Zapiekanki z patelni:
  • Zapiekanka z brokułami i kurczakiem; z brokułami i skrawkami kurczaka, zapiekanymi w omlecie, posypanym serem żółtym;
  • Zapiekanka z ziemniaków zapieczonych w śmietanie, z jajkiem, serem i leśnymi grzybami;
  • Placki ziemniaczane:
  • Placki grubo tarte – po zbójnicku; z cukinią i marchewką;
  • Placki ze śmietaną;
  • Placki po węgiersku, przełożone farszem: z salami, papryki, pieczarek, kurczaka, w pikantnym sosie pomidorowym – zapieczone z serem;
  • Sałatki:
  • Sałatka lekka, z sosem z pomidorów suszonych; z serem feta, oliwkami, ogórkiem, pomidorem i papryką;
  • Sałatka Ogrodnika z kurczakiem grillowanym, z pomidorami suszonymi, winogronami, pomidorkami wiśniowymi, serem mozzarellą i sosem winno-miodowym;
  • Menu dla dzieci:
  • Pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych, z surówką z jabłka i marchewki oraz frytkami;
  • Naleśniki z twarożkiem i owocami;
  • Na deser:
  • Szarlotka Babuni;
  • Szarlotka Babuni na gorąco z lodami;
  • Puchar lodowo-owocowy;
  • Puchar lodowo-orzechowo-czekoladowy;
  • Ciasto dnia;

Restauracja 16 Stołów

16 Stołów - restauracja na Starym Mieście w Lublinie - zdjęcie do galerii
Restauracja 16 Stołów w nowej siedzibie przy Rynek 14, na Starym Mieście  (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Kultowa Restauracja 16 Stołów niedawno zmieniła swoją siedzibę i aktualnie mieści się w Kamienicy Rynek 14, tuż przy starej siedziby sprzed kilku lat. Restauracja serwuje dania kuchni polskiej, opartej na świeżych lokalnych produktach, wg autorskich przepisów mistrza Piotra Kwiatosza. Restauracja zmieniła siedzibę i aktualnie mieści się w Kamienicy Rynek 14, w bezpośrednim sąsiedztwie siedziby sprzed kilku lat. Można tu zjeść smakowite dania, w tym:

  • Krem z topinamburu z prażonym słonecznikiem, z chipsem z topinamburu ,serem Bursztyn i oliwą tymiankową;
  • Zupa gulaszowa z wołowiną, warzywami korzeniowymi, pomidorami, wędzoną papryką, oraz kwaśną śmietaną;
  • Stek z polędwicy w sosie wołowym, ze śliwką suszoną i borowikami, podany z zapiekanką ziemniaczaną, marchewką i pasternakiem;
  • Tatar wołowy;
  • Pierogi z pieczoną cielęciną, na musie z kalafiora z gruszką karmelizowaną oraz pianą tymiankową;
  • Sałatka z pieczonych marchewek w miodzie z pigwą, na paście z ciecierzycy z wędzoną papryką, serem feta, sosem kaparowym oraz pudrem z czarnej oliwki;
  • Kotlet schabowy z koską, na kapuście, z grzybami i plackiem z gotowanych ziemniaków;
  • Żeberka z dzika w sosie cebulowym z rozmarynem i podgrzybkiem, podane z ziemniakami, surówką z czerwonej kapusty;
  • Filet z kaczki w sosie własnym z miechunką, na musie z moreli, podany z pieczoną marchwką, szpinakiem i kopytkami;
  • Policzek wołowy w sosie własnym z suszoną śliwką podany na musie z groszku, z zapiekanką ziemniaczaną,  buraczkami i koperkiem;
  • Kopytka na musie z topinamburu z borowikami z patelni w palonym maśle, serem Bursztyn i szpinakiem
  • Polędwica z dorsza z pieczarkami z patelni, na musie z zielonego groszku oraz plackiem ziemniaczanym z kiszoną kapustą i kminkiem

Perliczka – Gościnność polska

Restauracja Perliczka w Lublinie, z kuchnią polską - zdjęcie do galerii
Perliczka – Gościnność polska, restauracja z kuchnią polską (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Restauracja Perliczka – Gościnność Polska, to lokal na Rynku Starego Miasta w Lublinie, serwujący wykwintne dania kuchni polskiej. Dumą restauracji są takie dania jak:

  • Połówka perliczki z dodatkami;
  • Golonka duszona w sosie własnym z dodatkami;
  • Karp smażony;
  • Schab z kością z sosem koperkowym, kaszą gryczaną i surówką;
  • Kotlet cielęcy panierowany z dodatkami;
  • Pulpety wieprzowo- drobiowe z kaszą gryczaną, sosem koperkowym i surówką;
  • Smażony kotlet drobiowy z puree ziemniaczanym;
  • Pierogi lubelskie na słodko;
  • Pierogi ruskie z okrasą;
  • Pęczotto z grzybami;
  • Piróg biłgorajski z sosem grzybowym;
  • Flaki po lubelsku;
  • Rosół drobiowo-wołowy z kluskami;
  • Forszmak lubelski;
  • Zupa rakowa;
  • Tatar polski, siekany, z dodatkami;
  • Śledż w oleju lnianym;
  • Kiszka ziemniaczana;
  • Lin w śmietanie z lemieszką;
  • Pancake z dodatkami sezonowymi;
  • Śniadanie angielskie;
  • Śniadanie vege;
  • Szakszuka serwowana z patelni;
  • Jajecznica;
  • Cebularz z ,, żydowskim kawiorem ”;
  • Bajgel z pasta jajeczną;
  • Bajgel z marynowanym łososiem;
  • Bajgel z kurczakiem;
  • Deserowe jajo perliczki;

Restauracja Nieznana IBB Grand Hotelu Lublinianka

Restauracja Nieznana w Lublinie, z bliska - zdjęcie do galerii
Restauracja Nieznana w kultowym hotelu Lublinianka (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

W menu Restauracji Nieznana, IBB Grand Hotelu Lublinianka, dominują dania kuchni polskiej, wzbogaconej dodatkami z innych części świata. Nieznana poleca, między innymi, takie dania jak:

  • Rosół tradycyjny z kury z kluskami pietruszkowymi;
  • Zupa ogórkowa;
  • Żurek na zakwasie z jajkiem boczkiem oraz kiełbasą;
  • Barszcz czerwony z mięsnymi pasztecikami;
  • Kapuśniak kiszonej kapusty, z mięsem z żeberek, boczkiem, marchewką i ziemniakami
  • Krem z czerwonego buraka z kozim serem;
  • Zupa z pieczonej kaczki, z pierożkami z farszem z kaczki;
  • Krem z raków z kolendrą i mleczkiem kokosowym;
  • Krem paprykowo-pomidorowy grzankami ziołowymi;
  • Zupa paprykowa z wołowiną i kwaśną śmietaną;
  • Krem z pietruszki;
  • Krem z pasternaka;
  • Zupa borowikowa z szalotkami
  • Boczniaki smażone serwowane na chałce, z maslem cytrynowym, czosnkiem i oliwą ziołową;
  • Stek z polędwicy wołowej z groszkiem cukrowym, selerem, fasolą, pieprzem zielonym, dereniem i mikroliściami;
  • Pierś z gęsi;
  • Kaczka szarpana z kluskami kładzionymi oraz pigwą;
  • Filet z kaczki sous vide, z wiśniami, marchewką, selerem, burakiem i mikroliściami;
  • Pieczona dynia z boczniakami, konfiturą i kozim serem
  • Konfitowane udo z kaczki;
  • Schab pieczony w sosie chrzanowym z puree musztardowym;
  • Kotlet schabowy z ziemniakami i sałatą ze śmietaną;
  • Pierś z kurczaka na sałatach, z parmezanem i grzankami
  • Tatar z polędwicy wołowej z kiszoną rzodkiewką, ogórkiem kiszonym i musztardą;
  • Okoń rzeczny z risotto cytrynowym i warzywami na parze
  • Gołąbek z grzybami i fasolą, serwowany na musie z papryki i soczewicy;
  • Gulasz z królika z kaszą orkiszową
  • Żeberka szarpane, z kluskami na parze i sosem imbirowy-anyżowym;
  • Cukinia z pieczonym pomidorem, kiszoną rzodkiewką i tofu;
  • Kogut pieczony
  • Żeberka duszone w anyżu z imbirem, z ziemniakami, ogorkiem i rzodkiewką;
  • Comber jagnięcy;
  • Warzywa pieczone w całości;
  • Wątróbka z kaczki, z kurkami, gruszką, dereniem i chałką;
  • Pieczona dynia z boczniakami, konfiturą i kozim serem;
  • Tatar polędwicy wołowej z żółtkiem;
  • Pierś z kurczaka z ryżową komosą i pomidorem pieczonym;
  • Kurczak kukurydziany w glazurze z trufli, serwowany z puree z kalafiora i duszonym szpinakiem
  • Grasica cielęca z tapioką;
  • Śledź marynowany;
  • Szarlotka na ciepło;

Chata Swojsko Strawa

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w restauracji, karczmie, Chata Swojsko Strawa
Staropolska karczma regionalna Chata Swojsko Strawa w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Karcma Regionalna – Chata Swojsko Strawa mieści się przy ul.Nadbystrzyckiej 16 w Lublinie. Chata poleca swoim gościom polskie potrawy w staropolskim wydaniu, w tym:

POLEWKI

  • Żur staropolski w chlebie;
  • Polewka czosnkowa z grzankami i jajkiem;
  • Borowikowa z łazankami w chlebie;
  • Rosół z kury z kluskami;
  • Barszcz czerwony z kołdunami;
  • Dyniowa z grzankami

STRAWA

  • Schab  panierowany;
  • Piersi młodej kury z rusztu;
  • Pierś z indyczki toczona w migdałach;
  • Naleśnik szlachcica;
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym;
  • Schab
  • Golonka po lubelsku z pieca;
  • Placek po zbójnicku;
  • Gęsina;
  • Przekładaniec
  • Sandacz z czosnkowym mssłem, z warzywami z patelni i kartoflami w mundurkach;
  • Placki ziemniaczane ze śmietaną;
  • Łosoś z rusztu w ziołach;
  • Bigos staropolski;
  • Pierogi z kapustą i z grzybami;
  • Pierogi z cielęciną i kurkami;
  • Pierogi lubelskie;
  • Gulasz z dziczyzny z podgrzybkami, kaszą perłową i buraczkami
  • Pstrąg  z frytkami i surówkami;
  • Halibut z frytkami i warzywami z patelni;
  • Ozór w sosie chrzanowym z buraczkami i ziemniakami;
  • Borowiki duszone w śmietanie i cebuli;

Restauracja Zaczarowana Dorożka

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w restauracji Zaczarowana Dorożka
Zaczarowana Dorożka – restauracja w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla foto-hotel.pl)

Restauracja Zaczarowana Dorożka, przy Grodzkiej 1, specjalizuje się w daniach kuchni polskiej zaczerpniętych z przedwojennych przepisów kulinarnych.

W tutejszej karcie można znaleźć:

  • Żur staropolski na zakwasie z jajkiem i kiełbasą;
  • Soljankę, czyli zupę z boczkiem, kiełbasą, ogórkami, borowikami, oliwkami i cytryną
  • Wykwintną zupę rakową
  • Rosół tradycyjny z makaronem
  • Flaki po lubelsku
  • Kartacze – ziemniaki tarte nadziewane mięsem
  • Torcik wątróbkowy
  • Pielmienie – pierożki z mięsem
  • Tatar wołowy z dodatkiem wędzonej słoniny, marynowanych grzybów, ogórka i cebuli
  • Śledzia w oleju rzepakowym, z grzybami, cebulą i kaparami
  • Galaretę z octem jabłkowym
  • Wątróbki kacze duszone w brendy z żurawiną i cebulą, z sosem jagodowym, jabłkiem pieczonym i grzankami
  • Kaszankę z musztardą i musem z jabłek
  • Placki z cukinii przekładane filetem z kurczaka, pomidorem i bakłażanem, zapiekane serem mozzarella
  • Naleśniki o różnych smakach zarówno na słodko jak i na słono
  • Placki ziemniaczane na słono i na słodko
  • Pierogi – 6 rodzajów
  • Kopytka z kurczakiem, boczkiem i serem Bursztyn, w sosie truflowym
  • Makaron ręcznie krojony – z kaczką i kurkami;
  • Makaron z kurczakiem, karczochami i parmezanem
  • Filet z kaczki w pomarańczach, podany na kapuście czerwonej, z suszonymi śliwkami
  • Gołąbki z kaszą i warzywami, z jajkiem sadzonym i salsą z pomidorów i ziół
  • Golonka pieczona w piwie, z chrzanem, musztardą i ogórkiem
  • Schab w winie z sosem z polskich grzybów, z warzywami i grillowanymi ziemniakami
  • Troć polska w sosie limonkowym, z pieczonym pomidorem, rzodkiewką, z musem ze skorzonery i cytryną

Restauracja Magia

Restauracja Magia na Starym Mieście w Lublinie, w galerii zdjęć
Restauracja Magia przy Rynku w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Restauracja Magia serwuje dania kuchni europejkiej, pośród których można znaleźć jedzenie kuchni polskiej, w tradycyjnym i nowoczesnym wydaniu, w tym:

  • Przekąski:
  • Pierś kacza z gruszką, karmelizowanym ananasem i sosem limonkowo-miodowym;
  • Śledź z cebulką w oleju rzepakowym;
  • Zupy:
  • Rosół z mięsem kaczym z domowymi kluskami;
  • Flaki staromiejskie;
  • Żur w chlebie z kiełbasą białą i borowikami;
  • Zupa borowikowa z kładzionymi kluskami;
  • Dania główne:
  • Stek z polędwicy wołowej w sosie borowikowym, na ziemniaczanej zapiekance, z grillowanymi warzywami;
  • Stek z jelenia na gryczaku z Lubelszczyzny, w leśnym sosie i skrawkami czerwonego buraka;
  • Żeberka w sosie chili chipotle bbq, z ziemniakami fondant;
  • Kacza pierś sous vide, kapustą modrą, plackami kukurydzianymi i sosem pomarańczowym;
  • Polędwiczka wieprzowa sous vide, z warzywami w miodzie, z sosem z wina czerwonego oraz  borowikami;
  • Policzki wołowe z warzywami, pęczotto z pieczarkami brunatnymi w sosie z czerwonego wina i pieprzu zielonego;
  • Golonka a’la Grześkowiak podana z piklami i opiekanymi ziemniakami;
  • Golonka na zasmażanej kapuście;
  • Comber z królika;
  • Polędwiczki wieprzowe polędwiczki w sosie pomidorowym, z pieczarkami i gryczanymi plackami;
  • Schabowy w gryczanej mące na zasmażanej kapuście;
  • Pierogi:
  • Zestaw pierogów z barszczem czerwonym: pierogi z kaczką, pierogi z serem i ziemniakami, pierogi z cielęciną;
  • Pierogi opiekane z serem i ziemniakam, podane cebulką lub parmezanem;
  • Pierożki z kaczką, z sosem kurkowym;
  • Tatary:
  • Befsztyk tatarski – klasyczny;
  • Tatar z jelenia z przepiórczym jajkiem, borowikami marynowanymi, cebulą czerwoną, korniszonami, musztardą i oliwą jałowcową;
  • Tatar wykwintny z jesiotra, z borowikami, anchovies oraz z sałatką z ogórka i oliwą koperkową;
  •  Ryby 
  • Sandacz z maślakami, na purée z groszku zielonego, z czarnuszką oraz gotowanymi warzywami na parze;
  • Sałatki:
  • Sałatka z lekko dymionym serem kozim, pomidorkami cherry, suszoną żurawiną, grejpfrutem i pomarańczą oraz z sosem miodowo musztardowym;
  • Dania dla dzieci:
  • Rosół z kluskami;
  • Zupa pomidorowa z kluskami
  • Naleśniki z wiśniami,nutellą i bitą śmietaną;

Niepospolita

Ogródek Restauracji Niepospolita w Lublinie - zdjęcie do galerii
Wieczona biesiada przed Restauracją Niepospolita na Starym Mieście (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Specjalnością Restauracji Niepospolita, są niżej wyszczególnione dania przedwojennej kuchni polskiej.

  • PRZYSTAWKI 
    • Kaszanka w tempurze piwnej, z majonezem wasabi, jabłkiem w syropie cydru lubelskiego, piklami i pieczywem własnego wypieku; 
    • Tatar z bawety wołowej, z kaparami, marynowanymi grzybkami, emulsją z żółtka, chipsem z ziemniaka, rzodkiewką, oliwą szczypiorkowaą, wędzoną oliwą i pieczywem własnego wypieku; 
    • Krupniak; naleśniki,  baba chanoush, kasza gryczana, ricotta z Leśniczówki, orzechowa kruszonka, serowy fondue z szafranem; 
    • Deska specjalności; Majonez wasabi; Chutney truskawka rabarbar; Pesto z suszonych pomidorów; Smalec z jabłkiem i majerankiem; Sery z Leśniczówki, Kaszanka w tempurze piwnej; Dufinki ziemniaczane; Pikle; Pieczywo własnego wypieku; 

    ZUPY

    •  Zupa cebulowa; z warzywami korzennymi, tymiankiem, pinot noir oraz  ,, elfimi uszami z ricottą z Leśniczówki; 
    • Cebulowa z zupa z wołowiną; z,,elfimi uszami” z szarpaną wołowiną, korzennymi warzywami, tymiankiem i pinot noir; 
    • Chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką, kalarepą, szparagami,kwaśną śmietaną i oliwą; 
    • Flaki po lwowsku – wołowe z serem bursztyn; 
    • Krem z raków;
    • Rosół z makaronem; 
    • Rosół z kołdunami; 
    • Krem z ziemniaka i pora; 

    DANIA MIĘSNE

    • Pierś z kaczki po staropolsku, z leniwymi, marchwią, truskawkowo-rabarbarowym chutney, cykorią, orzechami laskowymi i kaczym demi glace; 
    • Pierś z perliczki supreme, z quiche lorraine, espumą z selera i jabłka, lubczykiem, zielonym groszkiem, orzechową kruszonką, lubczykiem i sosem kurkowym; 
    • Comber z królika zawijany w boczku; z sosem z zielonego pieprzu, winogronami oraz lubelskimi dzyndzałkami ze skwarkami i hrećkąi;
    • Królik w śmietanie; 
    • Sztuka Mięs; z wołowego grzebienia, serwowana z ziemniakami, koprem i smietaną, warzywami i sosem cafe de paris; 
    • Pierogi z konfitowaną kaczką, borowikami, suszonymi pomidorami, kwaśną śmietaną i parmezanem; 
    • Dzyndzałki z wołowym mięsem, z okrasą z boczku i cebuli  oraz kwaśną śmietaną i szczypiorkiem;
    • Połówka kaczki z pieca, z musem z żurawiny i buraka pieczonego, z kopytkami gryczanymi, kompresowanym jabłkiem i glazurą pomarańczową; 
    • Gulasz z jelenia, z chilli, pieczarkami, papryką i plackami wielowarzywnymi; 
    • Mostek cielęcy faszerowany warzywami i wątróbką, serwowany z grutinem z ziemniaków i selera oraz z sosem chrzanowym; 
    • Pierożki pielmeni z wołowo-wieprzowym mięsem; 
    • Wołowina po burgundzku; 
    • Brzuszek wieprzowy;

    RYBY

    • Pstrąg z ekologicznego gospodarstwa w Pustelni; z ratatuj, kruszonką z czerstwego pieczywa i szczawiem;
    • Pstrąg w sosie białym z zapiekanką warzywną; 
    • Karp faszerowany, z warzywami, podawany na poduszce ze szpinaku z emulsją z wina białego i masła; 
    • Sum;
    • Szczupak; 

    DANIA BEZMIĘSNE

    • Jeżowskie pierogi, z jaglaną kaszą, serem kozim, ricottą , gruyere, kurkami na maśle, kwaśną śmietaną, szczypiorkiem i bake rolls; 
    • Dufinki ziemniaczane; z ricottą, suszonymi pomidorami, ricottą, bake rolls, serowym fondue z szafranem i parmezanem; 
    • Wegański kotlet pożarski; z boczniaków, tofu wędzonego, z galicyjską mamałygą i ogórkiem kiszonym; 
    • Krokiety z sosem z rydzów

    DANIA DLA DZIECI

    • Pomidorowa z makaronem
    • Panierowane kawalki piersi z kurczaka z frytkami i z keczupem; 
    • Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem; 
    • Lody truskawkowe;

    DESERY

    • Szarlotka; z szarą renetą, bezą włoską i karmelem;
    • Selekcja lodów z kruszonką, sezonowymi owocami i karmelem;

 Restauracja Biesy

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w restauracji Biesy
Biesy – restauracja w Lublinie przy Rynek 18 (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Piwnica restauracyjna Biesy, zwana też Montownią Smaku, specjalizuje się w tartach na słono, ale serwuje też dania kuchni polskiej, takie jak:

  • żur z kiełbasą i jajkiem
  • forszmak po lubelsku z cebularzem;
  • biesowa golonka z musztardą i chrzanem
  • kotleciki ziemniaczane ze smażonymi pieczarkami
  • placki ziemniaczane zapiekane z warzywami;
  • placki ziemniaczane z boczkiem;
  • placki ziemniaczane z kurczakiem;
  • mini szaszłyki z karkówki z warzywami i sosem
  • roladki ze schabu z boczkiem, morelami i sosem;
  • pieczarki faszerowane wołowiną duszoną w pomidorach;
  • polędwiczka z suszonymi pomidoram;
  • roladki z kurczaka faszerowane papryką i cukinią, z sosem’
  • rolada z kaszki z szalotkami i żurawiną;
  • panierowane kąski z kurczaka z sosem czosnkowym;
  • pomidory faszerowane oscypkiem i rybą wędzoną;

Restauracja Kulturalna 

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w restauracji Kulturalna
Kulturalna – restauracja Arche Hotel Lublin (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Restauracja Kulturalna Arche Hotel, mieści się przy ul. Zamojskiej 30 w Lublinie. Kulturalna serwuje nowoczsne dania kuchni polskiej powiązanej z kulinarnymi tradycjami Lubelszczyzny, w tym:

  • Rosół domowy z kluskami;
  • Polesiaki obsmażane;
  • Żebro wieprzowe z sosem na bazie lubelskiego miodu;
  • Schabowy tradycyjny;
  • Bliny gryczane;
  • Stek z polędwicy wołowej;
  • Omlet biszkoptowy;
  • Szarlotka;
  • Sernik;
  • Miód pitny – grzany;
  • Cydr – grzany;
  • Piwo rzemieślnicze z lubelskiego browaru;

Trybunalska City Pub

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w restauracji Trybunalska City Pub
Restauracja Trybunalska City Pub z kuchnią polską (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Trybunalska City Pub, mieszcząca się pod adresem Rynek 4, serwuje nowoczesną kuchnię polską, w tym lubelską, urozmaiconą daniami kuchni międzynarodowej. Pośród dań polskich można wyróżnić:

  • Rosół wołowo-drobiowy z makaronem i świeżymi ziołami;
  • Zupa cebulowa z grzankami z serem;
  • Forszmak lubelski z mini cebularzem wypiekanym na miejscu;
  • Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem;
  • Flaczki grzybowe;
  • Zupa pomidorowa;
  • Schabowy z bigosem z boczkiem i ziemniakami;
  • Golonka konfitowana, z zasmażaną kapustą z grzybami i pieczonymi ziemniakami;
  • Eskalopki cielęce, z kluskami śląskimi, sosem i buraczkami;
  • Pierogi z kaczką, z sosem grzybowym;
  • Pierogi z serem i ziemniakami, ze skwarkami, śmietaną koperkiem;
  • Wątróbka cielęca;
  • Łopatka wieprzowa duszona;
  • Śledź w pomidorach z pieczarkami i majerankiem;
  • Kurczak w sosie;
  • Tatar wołowy;
  • Tatar wołowy z jajem przepiórki;
  • Forszmak z łopatką wieprzową, kiełbasą, papryką, pieczarką, cebularzem i kiszonym ogórkiem;
  • Cebularz zapiekany z jajkiem sadzonym, pomidorem, serem bursztyn i grzybami;
  • Chałka wypiekana na miejscu;

Św Michał Pub Regionalny

Św. Michał, pub regionalny w Lublinie, nocą - zdjęcie do galerii
Pub Regionalny, Święty Michał, w blasku Starego Miasta w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Św.Michał, Pub Regionalny przy Grodzkiej 16, serwuje polskie dania nawiązujące do słowiańskich tradycji kulinarnych. W Pubie Regionalnym można zjeść między innymi:

  • Forszmak Lubelski, z wędlinami regionalnymi, kiszonym ogórkiem, cebulą, śmietaną, podawany z pieczywem produkcji własnej;
  • Flaki Regionalne, wołowo-wieprzowe, z majerankiem, pietruszką, marchewką, parmezanem, pulpecikami wieprzowymi i pieczywem własnego wypieku;
  • Żurek Tradycyjny na zakwasie domowym, z jajkiem, boczkiem, majerankiem, chrzanem, chipsem z pietruszki i pieczywem produkcji własnej;
  • Tatar z polędwicy wołowej, z żółtkiem, kiszonym ogórkiem, masłem ziołowym, cebulą, marynowanymi pieczarkami i pieczywem własnego wypieku;
  • Biała Kiełbasa Regionalna; zestaw czterech kiełbas grillowanych produkcji własnej, z dodatkiem wina i tymianku, podawany z kiszonym ogórkiem, duszoną cebulą, salsą domową, chrzanem, musztardą i pieczywem własnego wypieku;
  • Kaszanka regionalna z kiszonym ogórkiem, cebulą duszoną, chrzanem i salsą;
  • Żebro Św. Michała; grillowane żebro z sosem pikantnym i frytkami;
  • Pierś z kurczaka grillowana na drewnie dębowym, z ziołowym masłem, sosem demi-glace i ziemniakami;
  • Deskę z grilla, z grillowaną piersią z kurczaka, z grillowaną białą kiełbasą, kaszanką z grilla, żeberkami BBQ,  ogórkiem kiszonym, marynowanymi pieczarkami, oliwkami i pieczywem produkcji własnej;
  • Placki ziemniaczane, z duszoną wieprzowiną, papryką, ogórkiem kiszonym, ziołami i kwaśną śmietaną;
  • Pikantne skrzydełka kurczaka w sosie czosnkowo-miodowym, z selerem i jogurtowym sosem;
  • Cebularz Ser Szynka; z serem gouda, serem mozzarella, szynką cotto, rukolą, sałatą dębową, kaparami, świeżym ogórkiem, czerwoną cebulą i parmezanem;
  • Cebularz klasyczny z dodatkiem kaparów, ogórka, parmezanu i czerwonej cebuli;
  • Kosz cebularzy mini;

Pub U Szewca

Pub U Szewca przy Grodzkiej 18 w Lublinie - zdjęcie do galerii
Pub U Szewca przy Hotelu Grodzka 20 (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Irish Pub U Szewca mieści się pod adresem Grodzkiej 18, ale faktycznie rozciąga się też na Grodzką 20. Lokal poleca bardzo dobre dania tzw. kuchni międzynarodowej, ale też tradycyjne potrawy kuchni polskiej, takie jak:

  • Rosół z makaronem;
  • Żurek staropolski;
  • Soczysta golonka duszoną w piwie, z  ziemniakami opiekanymi, kiszonymi ogórkami i innymi warzywa
  • Polędwiczka wieprzowa z borowikowym sosem, zestawem surówek i goframi ziemniaczanymi;
  • Żeberka zapiekane w miodzie, z pieczonymi ziemniakami, surówką z czerwonej cebuli i kiszonego ogórka, z musztardowym sosem;
  • Grillowana pierś z kurczaka z frytkami i warzywami;
  • Sezonowany stek z antrykotu z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami w tymianku;
  • Stek z rostbefu z opiekanymi ziemniakami, sałatami i karmelizowaną cebulą;
  • Pierogi  ruskie;
  • Pierogi z boczkiem i soczewicą;
  • Pierogi z serem, boczkiem i smażoną cebulą;
  • Placek gryczany, z kaszy gryczanej, ziemniaków i twarogu – z sosem kurkowym;
  • Kawałki dorsza w cieście, z frytkami oraz puree z zielonego groszku;
  • Omlet z warzywami;
  • Cebularz lubelski wypiekany na miejscu;
  • Szewskie wiaderka, czyli stripsy z kurczaka z talarkami ziemniaczanymi, krążkami cebulowymi i sosami: słodko-pikantnym i jogurtowo-czosnkowym;
  • Chrupiące skrzydełka z sosem BBQ;
  • Panierowane kawałki kurczaka z sosem jogurtowo-czosnkowym;
  • Krążki cebulowe, panierowane, z sosem słodko-pikantnym lub jogurtowo-czosnkowym;
  • Jajecznica z trzech jaj, z szynką lub boczkiem, pomidorami i pieczywem własnego wypieku;
  • Jajka sadzone, z parówkami, kaszanką, fasolką w pomidorach, grillowanym pomidorem, grillowanym boczkiem i pieczywem własnego wypieku
  • Omlet z warzywami;
  • Szarlotka;

Restauracja Browar Lublin

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Restauracji Browar Lublin
Tutaj zamówisz dania kuchni polskiej – Restauracja Browar Lublin

Restauracja Browar Lublin, mieści się przy Krakowskim Przedmieściu 7. Można w niej zamówić dania kuchni polskiej, takie jak:

  • Schab po lubelsku;
  • Golonka po lubelsku;
  • Chłopskie jadło – zapiekany schab;
  • Śledzik po lubelsku;
  • Żeberka pieczone w miodowej polewie;
  • Stek z polędwicy wołowej;
  • Żurek staropolski w chlebie;
  • Rosół;

Perłowa Pijalnia Piwa

Perłowa Pijalnia Piwa przy ul.Bernardyńskiej w Lublinie - zdjęcie do galerii
Restauracja Perłowa Pijalnia Piwa przy ul.Bernardyńskiej 15A (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Perłowa Pijalnia Piwa to pub, który serwuje dania kuchni polskiej, wzbogacanej dodatkami kuchni europejskiej, a niekiedy piwem. W tutejszej restauracji można zjeść między innymi:

  • Pomidorową zupę rybną, z pierożkami z jesiotra z Pustelni oraz pieczywem domowym;
  • Zupę marchewkową z lędźwianem oraz domowym pieczywem;
  • Zupę z soczewicy;
  • Flaki cielęce z bulionem z grzybów, selera, marchwi  oraz pieczywem;
  • Flaki z boczniaka, z marchwią, pietruszką, selerem z dodatkiem pieczywa;
  • Jagnięce ossobucco z jagnięciny z Uhruska, z wędzonymi ziemniakami, smażonymi grzybami oraz warzywami;
  • Koftę jagnięcą z jagnięciny z Uhruska, z boczniakiem, czosnkiem, szalotką i puree musztardowym;
  • Wołowinę po burgundzku wg Perłowej, z pieczywam domowym;
  • Mostek wołowy z demi glace z karmelizowaną cebulą, kiszonym ogórkiem, miodem i czosnkiem;
  • Żeberka wieprzowe w sosie BBQ z zapiekanką ziemniaczaną, musem z selera i surówką z marchewki i kalarepy;
  • Jesiotra z  Pustelni z pasztetem z cukinii, rzodkiewką,  sosem szczawiowym i sałatą z kwaśną śmietaną;
  • Pstrąga z Pustelni z  ziemniaczanym ptysiem, z fenkułem konfitowanym, chutney z fenkuły i pomarańczy oraz sosem z natki z pietruszki;
  • Karkówkę z wieprzowiny rasy puławskiej. z babką ziemniaczaną z lędźwianem, z kapustą czerwoną w winie, szalotką marynowaną i cebulowym demi glace;
  • Rumsztyk z łopatki wieprzowej rasy puławskiej, z lemieszką, kapustą, chrzanem i ogórkiem;
  • Tatara wołowego z galaretką wołową, emulsją z żółtka, cytrusami i pieczywem domowym;
  • Tatara z bawety wołowej, z tare z zielonego pieprzu,z żółtkiem, wędzoną słoniną i ogórkiem;
  • Tatara z bawety wołowej z marynowanymi łuskwiakami, emulsją żółtkową, whisky, ogórkiem, cebulą, olejem z Zabłocia i pieczywem domowym;
  • Ozór wołowy konfitowany z parzybrodą, musztardą i ogórkiem;
  • Pulpety ziemniaczane z sosem z wędzonych pomidorów, śmietaną z nerkowców oraz piklowanymi rzodkiewkami;
  • Filet z kaczki;
  • Chrupiącą golonkę;
  • Wątróbkę wołową z boczkiem wędzonym, demi glace, pomne puree i cebulą czerwoną confit;
  • Miskę lędźwianu, z parmezanem wegańskim, marynowanymi łuskwiakami oraz boczniakami;
  • Flaki cielęce z bulionem z grzybów, selera i marchwi oraz pieczywem;
  • Kaszankę własnego wyrobu, z majonezem z fermentowanej papryki, chutney z truskawek i pieczywem;
  • Gęsie żołądki w piwie perła koźlak, z ziemniaczaną bliną, kalarepą i piklowanym rabarbarem;
  • Grillowaną dynię, z marynowaną marchewką z chili i kalarepą;
  • Podpłomyki;
  • Kiełbasę domową z pieczonymi warzywami, serem, musztardą i domowym pieczywem;
  • Piernikowy marchwiak ze słonym karmelem, lodami z kwaśnej śmietany i popcornem z kaszy gryczanej;
  • Sernik z kremem czekoladowo-kawowym;

Restauracja Grodzka 15

Browar Grodzki - Restauracja Grodzka 15 w Lublinie, wieczorem - zdjęcie do galerii
Wieczorna biesiada przed Restauracją Grodzka 15 (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Restauracja Grodzka 15 Browaru Grodzkiego poleca dania tzw. kuchni europejskiej, w tym niżej wyszczegółnione dania kuchni polskiej.

      DANIA GŁÓWNE

  • Żeberka pieczone z sosem pieczeniowym, surówką z czerwonej kapusty i ziemniakami opiekanymi;
  • Żeberka pieczone z panierowaną prażuchą w waflu, pieczeniowym sosem, kalafiorem, panko z czosnkiem i boczkiem; 
  • Sznycel wieprzowy z zacierem chrzanowym i sałatką z kiszonego ogórka;
  • Stek z wołowiny z pieczonymi ziemniakami i warzywami;
  • Golonka z ziemniaczanym puree, sałatką z kiszonego ogórka, chrzanem i musztardą;
  • Golonka marynowana w piwie; 
  • Golonka z ziemniakami opiekanymi, zasmażaną kapustą, chrzanem i musztardą; 
  • Golonka marynowana w piwie;
  • Żeberka marynowana w piwie; 
  • Pęczak z burakiem pieczonym, bulionem warzywnym, oliwą, czosnkiem, solankowym serem i zieleniną; 
  • ZUPY
  • Zupa piwno-serowa; z piwem warzonym na miejscu, cebulą, bulionem mięsnym, zieleniną i grzanką;
  • Żur po lubelsku na zakwasie, wędzoną kiełbasą, wędzonym boczkiem, warzywami i jajkiem sadzonym;
  • Rosół z makaronem krojonym na miejscu;
  • Zupa cebulowo-piwna; z piwem produkcji własnej, cebulą, bulionem mięsnym, grzanką i zieleniną;
  • PRZYSTAWKI 
  • Tatar wołowy z marynowanymi grzybami, majonezem chrzanowym, ogórkiem, cebulą, żółtkiem i prażoną kaszą gryczaną;
  • Deska do piwa; z wołowiną, kaszanką, marynowanymi oliwkami, śliwkami w boczku, pałkami z kurczaka i ziemniakami opiekanymi;
  • PIEROGI
  • Pierogi z kaszanką i jabłkiem;
  • Pierogi z kaszanką; z panko z boczkiem, cebulą, słodem jęczmiennym prażonym i piwnym sosem;
  • Pierogi ruskie z okrasą – opiekane; z ziemniakami i twarogiem swojskim;
  • DANIA DLA DZIECI
  • Rosół z makaronrm;
  • Pierogi ruskie z masłem;
  • DESERY
  • Szarlotka z lodami;
  • Sernik grodzki z lodami i sosem owocowym;
  • Ciasto czekoladowe z lodami i sosem owocowym;

Restauracja Ogród Hotelu Victoria

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w Restauracji naturalnej - Ogród
Hotel Victoria w Lublinie z naturalną Restauracją Ogród (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Restauracja Ogród, to lokal należący do Hotelu Victoria. Obiekt jest zlokalizowany przy ul. Prezydenta Gabriela Narutowicza 58/60 w Lublinie. W menu restauracji znajdują się dania kuchni europejskiej i niezmienione od lat, dania kuchni polskiej, takie jak:

  • Rosół tradycyjny;
  • Żur na borowikach na zakwasie chlebowym, z wędzonym boczkiem, kiełbasą, jajkiem i chrzanem;
  • Krem z pomidorów;
  • Flaczki z boczniaka;
  • Kotlet schabowy z kapustą zasmażaną i ziemniakami
  • Pierogi ruskie – z patelni lub gotowane, z okrasą lub masłem;
  • Pierogi z mięsem – z patelni lub gotowane, z okrasą lub masłem;
  • Makaron z polędwiczką wieprzową, podany w sosie z warzywami i orzeszkami ziemnymi;
  • Tatar wołowy z żółtkiem, korniszonem, grzybami, cebulą i musztardą francuską
  • Śledź w śmietanie;
  • Wątróbka drobiowa duszona w śmietanie z kurkami i cebulą;
  • Żeberko wieprzowe duszone w piwie i sosie;
  • Pierś z kaczki na puree z czerwonej kapuście, z gnocchi, śliwkami i sosem;
  • Polędwica wołowa na puree z pasternaku;
  • Filet z pstrąga w cieście migdałowym z talarkami ziemniaczanymi;

The Olive Hotelu Ilan

Możesz zjeść smaczny obiad, wystawną kolację w restauracji The Olive, a potem nocować w Hotelu Ilan , w Lublinie
Warto zjeść Restauracji The Olive i nocować w Hotelu Ilan (prawa autorskie Foto-hotel.pl)

Restauracja The Olive Hotelu Ilan poleca dania oparte kulinarnych tradycjach kuchni staropolskiej i żydowskiej.

Restauracja Hotelu Piano

Hotel Piano w Lublinie w całej okazałości - zdjęcie do galerii
Hotel Piano w Lublinie w całej okazałości (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

W menu Restauracji Piano, pośród potraw pochodzących z różnych części świata są również dania polskie, takie jak na przykład:

  • Żurek z wiejską kiełbasą;
  • Rosół domowy;
  • Zupa z leśnych grzybów z dziczyzną duszoną;
  • Tatar wołowy z klasycznymi dodatkami i słoniną wędzoną;
  • Wątróbka drobiowa z gruszką i serem pleśniowym;
  • Bekon długo pieczony z konfiturą cebulową;
  • Sałatka z panierowanym kozim serem;
  • Kotlet schabowy z jajkiem sadzonym;
  • Żeberka wieprzowe w sosie;
  • Polędwiczka wieprzowa w sosie z sera Bursztyn;
  • Pierś z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym;
  • Noga z perliczki;
  • Mostek wołowy w sosie pieczeniowym;
  • Makaron z kurczakiem i kurkami;
  • Szarlotka z lodami;

Zielony Talerzyk

Restauracja Zielony Talerzyk w Lublinie - zdjęcie do galerii
Zielony Talerzyk przy Starym Mieście  (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

W karcie restauracji Zielony Talerzyk, pośród wielu potraw z różnych części świata, znajdują się dania typowe dla kuchni polskiej, takie jak na przykład:

  • Zupa gulaszowa z brukselką – bezglutenowa;
  • Krem z marchewki i cukinii – bezglutenowy;
  • Orkiszowe pierogi na słodko z serem, kaszą i maliną;
  • Pulpeciki z indyka  z sosem pomidorowo-śmietanowym, z mizerią i ziemniakami;
  • Orkiszowe pierogi z mięsem, z masłem czosnkowym;
  • Pierogi z brązową soczewicą, majerankiem i cebulową omastą;
  • Orkiszowe pierogi ruskie z masłem pietruszkowym;
  • Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem, maliną, ze śmietaną z wanilią i musem malinowym;
  • Bezglutenowe pierogi ruskie z masłem pietruszkowym;
  • Naleśniki z białym twarogiem, ekstraktem waniliowym, skórką z cytryny, jogurtem i sosem malinowym;
  • Pasta z wędzonego pstrąga z lokalnej Pustelni i pasty jajecznej od wolnych kur, warzywami, gzikiem, masłem. cebularzem i pieczywem na zakwasie własnego wypieku;
  • Orkiszowa kanapka na ciepło z szarpaną wieprzowiną, z chlebem orkiszowym własnego wypieku, marynowaną czerwoną cebulą, rzodkiewką, rukolą, sosem i majonezem szczypiorkowym;
  • Wegetariańska jajecznica na maśle, z czterech jaj od wolnych kur, sałaty z warzywami, oliwą i pieczywem na zakwasie wypiekanym na  miejscu;
  • Bułeczka orkiszowa, wegetariańska: z serem i maliną, z jabłkiem lub z wiśnią;
  • Sernik wegetariański z karmelem – bezglutenowy;

Trzy Romanse Hotelu Wieniawski

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w restauracji Trzy Romanse
Restauracja Trzy Romanse, Hotelu Wieniawski (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Trzy Romanse, to restauracja Hotelu Wieniawski w Lublinie. Obiekt mieści się przy ul.Sądowej 6. Restauracja poleca dania tradycyjnej kuchni polskiej, urozmaicone elementami kuchni międzynarodowej.

Rozmaryn Restauracja&Pub

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w restauracji Rozmaryn
Restauracja&Pub Rozmaryn w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Rozmaryn mieści się przy ul. Grodzkiej 8, na Starym Mieście w Lublinie. Na tutejsze menu składają się: kuchnia lubelska i europejska.

Qulturalna – restauracja

Ogródek Restauracji Qulturalna w Lublinie - zdjęcie do galerii
Ogródek Restauracji Qulturalna na Starym Mieście w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

W menu Restauracji Qulturalna przy Grodzkiej 26 dominują dania kuchni polskiej jak np.

  • Zupy
  • Zupa pomidorowa;
  • Rosół z wołowiny i kurczaka zagrodowego;
  • Barszcz czerwony;
  • Zupa cebulowa z grzankami;
  • Lędźwianówka
  • Dania główne:
  • Babka ziemniaczana z sałatką z buraka i sosem borowikowym;
  • Forszmak Lubelski;
  • Wieprzowa świeżonka z chrzanem, musztardą i pieczywem;
  • Pieczeń z gryczanej kaszy, białego sera i ziemniaków, podawany ze śmietaną;
  • Żeberka pieczone;  z sosem, surówką z kiszonego ogórka i frytkami;
  • Grillowany filet z piersi kurczaka, z sałatami, masłem czosnkowym i frytkami; ;
  • Schabowy z kapustą zasmażaną;
  • Pierogi:
  •  z mięsem;
  •  ruskie;
  •  z czarnym salcesonem;
  • misa pierogów;
  • Desery:
  • Ciasto czekoladowe z jabłkami lub gruszkami;
  • Pucharek z szarlotką z jabłkami, posypany prażonymi migdałami;
  • Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem;

 Legendy Miasta – restauracja

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w restauracji Legendy Miasta
Restauracja Legendy Miasta w Lublinie(prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Legendy Miasta, to restauracja Hotelu Ibis Styles Lublin Stare Miasto. Obiekt mieści się przy Alei Solidarności 7.

Menu restauracji bazuje na tradycjach kulinarnych kuchni międzynarodowej, zaś w nazewnictwie nawiązuje do lubelskich legend i postaci historycznych.

Restauracja Hotelu Focus

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w restauracji Hotelu Focus
Focus – restauracja Hotelu Focus w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Hotel Focus mieści się przy Al.Kraśnickiej 80 w Lublinie. Restauracja poleca tradycyjną kuchnię polską, urozmaiconą kuchnią europejską.

Restauracja Tinto Wine Bar

Tinto Wine Bar Restauracja przy Starym Mieście w Lublinie - zdjęcie do galerii
Tinto Wine Bar przy Starym Mieście w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Restauracja Tinto Wine Bar, pośród dań kuchni europejskiej, serwuje jedzenie kuchni polskiej, wzbogaconej dodatkami typowymi dla innych tradycji kulinarnych. Oto potrawy polskie, które można zamówić w Tinto Wine Bar:

  • Zupy:
  • Żurek na zakwasie; z kiełbasą, grzybami, majerankiem i poszetowym jajkiem;
  • Bulion z kaczki; z pierożkami z wołowiną, koperkiem, natką pietruszki i oliwą zieloną;
  • Krem z kukurydzy z kokosowym mlekiem; z piklowanym chili i kiszoną kaszą gryczaną;
  • Kapuśniak na bulionie rakowym;
  • Pierogi:
  • Pierogi z wołowiną;
  • Dania główne:
  • Noga z kaczki konfitowana: z puree z buraka, kopytkami, grillowaną marchwią, czerwoną kapustą w przyprawach korzennych i sosem pomarańczowym
  • Biodrówka jagnięca w białym winie i rozmarynie; z sufletem ziemniaczanym z kminem rzymskim, grillowanymi warzywami, kolendrą, orzeszkami ziemnymi, sezamem i demi-glace z zielonym pieprzem;
  • Udziec cielęcy z szałwią i orzechami oraz warzywami korzeniowymi w miodzie gryczanym;
  • Filet z halibuta; z pierogami z pastą truflową i grzybami, z selerem naciowym, solirodem, buerre blanc rakowym oraz ziołami;
  • Danie z królika;
  • Steki z własnej dojrzewalni: polędwica wołowa, antrykot z kością, rostbef z kością;
  • Przystawki:
  • Tatar wołowy z ogórkiem kiszonym ogórkiem, szalotką, grzybowym majonezem, piklowaną dynią, chipsami z ziemniaka i nameko;
  • Tatar z tuńczyka, z kolendrą, ogórkiem, czerwoną cebulą, krewetkowym majonezem, kawiorem cytrynowym i pieczywem;
  • Sałatka z kozim serem i dynią, z boczniakiem panierowanym, marynowanym burakiem i olejem z pestek dyni;

Restauracja Browar Lwów

Restauracja Browar Lwów w Lublinie do galerii zdjęć
Restauracja Browar Lwów w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Restauracja Browar Lwów, hotelu Lwów, przy Bronowickiej 2 w Lublinie, obok dań ukraińskich poleca dania kuchni polskiej, jak np.

  • żurek po staropolsku;
  • barszcz ukraiński;
  • flaczki;
  • golonkę pieczoną;
  • golonkę gotowaną;
  • stek;
  • placek po lwowsku – ziemniaczany;
  • pierogi;

Dobre jedzenie kuchni polskiej w lubelskich kawiarniach, cukierniach i lodziarniach 

Zadora Cafe 

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w kawiarni Zadora Cafe
Kawiarnia Zadora Cafe w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Zadora Cafe – Kawiarnia-naleśnikarnia, mieści się pod adresem Rynek 8, na Starym Mieście w Lublinie. Specjalizuje się w wytwarzaniu różnorodnych naleśników francuskich, ale poleca też naleśniki polskie i placki ziemniaczane.

Akwarela Cafe 

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w kawiarni Akwarela Cafe
Kawiarnia Akwarela Cafe w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Akwarela Cafe, mieści się w przepięknej Kamienicy Cichoszewskiej, w samym sercu Starego Miasta w Lublinie, pod adresem Rynek 6. Oprócz dań kuchni europejskiej, lokal serwuje ciasta, naleśniki, lody i inne desery, wytwarzane na bazie polskich przepisów domowych. Oto niektóre polskie przysmaki Akwarela Cafe:

  • Naleśniki z jabłkami;
  • Naleśniki z kurkami, cukinią i kurczakiem;
  • Naleśniki z kurczakiem, ananasem i sosem;
  • Naleśniki z pieczonym indykiem, szpinakiem i rukolą;
  • Naleśniki ze szpinakiem oraz świeżymi pomidorami, rukolą i sosem czosnkowym, zapiekane z serem żółtym;
  • Naleśniki z łososiem i kaparami;
  • Naleśniki z kozim serem, oraz z szynką, orzechami, gruszką;
  • Naleśniki z buraczkami, oraz hummusem, papryką, rukolą, kaparami i sosem czosnkowym;
  • Nalęśniki z mozzarellą oraz pesto, pomidorem i oliwkami;
  • Sałatka vege z miksem sałat, buraczkami, awokado, serem pleśniowym, cebulą czerwoną, pestkami z dyni i sosem vinegret;
  • Sałatka wiejska, z salatą lodową, pomidorem, grillowanym bekonem, cebulą i sosem czosnkowym;
  • Sałatka słoneczna z sałatą lodową, kurczakiem, pomarańczą, orzechami włoskimi, ziarnem słonecznika i sosem vinegret;
  • Sałatka lekka arbuzowa, z serem feta, ogórkiem, roszponką, pestkami słonecznika i dresingiem ze świeżej mięty;
  • Torcik czekoladowo-wiśniowy;
  • Sernik akwarelowy;
  • Szarlotka z bezą i lodami;
  • Sernik wegański;
  • Ciasto marchewkowe;
  • Ciasto marchewkowo-dyniowe;
  • Lodowy przekładaniec beżowy;
  • Lody z gorącymi malinami;
  • Deser lodowy z musem truskawkowym;
  • Wiśniowa Fantazja
  • Lemoniady o różnych smakach;
  • Cydr lubelski

Vanilla – cukiernia

Fasada Hotelu Vanilla w Lublinie, na zdjęciu do galerii
Hotel Vanilla z cukiernią Vanilla (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Vanilla  wytwarza produkty cukiernicze, oparte na tradycyjnych, staropolskich recepturach i naturalnych składnikach. Oprócz ciastek i innych słodkości, Vanilla poleca różnego rodzaju placki, przekąski i dania główne. Cukiernia mieści się przy lubelskim Karakowskim Przedmieściu nr 12, przy wejściu do  Hotelu Vanilla.

Chmielewski – Cukiernia – Kawiarnia

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w Cukierni Chmielewski
Chmielewski – Cukiernia i Kawiarnia w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Cukiernia powstała na przełomie XiX i XX wieku i jest najstarszą, z istniejących w Lublinie. Wypieka się tutaj nie tylko produkty słodkie, ale też cebularze wielokrotnie nagrodzene w regionalnych lubelskich konkursach. Cukiernia, jak też kawiarnia mieści się niezmiennie, pod takim samym adresem jak przed laty – przy Krakowskim Przedmieściu 8.

Bosko 

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w lodziarni Bosko
Lodziarnia – kawiarnia Bosko w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Bosko, powstało w Lublinie w 2015 roku. Dzisiaj działa w wielu innych miastach Polski. Lubelska lodziarnia mieści się przy Krakowskim Przedmieściu 4. Oferuje lody produkcji własnej, ale też koktajle, soki, gofry i kawę.

Carmelito – kawiarnia – lodziarnia

Dobre jedzenie kuchni polskiej w Lublinie, w lodziarni - kawiarni Carmelito
Lodziarnia – kawiarnia Carmelito w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Kawiarnia – lodziarnia Carmelito, mieści się przy lubelskim Krakowskim Przedmieściu 2, w kamienicy, która w XVII w. należała do zakonu Karmelitów Bosych. Carmelito serwuje lody, ale też ciasta i naleśniki o różnych smakach.