Menu restauracji Stół i Wół w Lublinie z mega zdjęciami otoczenia

Strona z kulinarnym menu Restauracji Stół i Wół dołącza do projektu Foto-hotel.pl, którego zadaniem jest uświetnianie wizerunku hoteli, restauracji, pubów i kawiarni w Lublinie. Stół i Wół to popularna restauracja, przy Bramowej 2, na Starym Mieście w Lublinie, ale działa też w innych lokalizacjach. Od pewnego czasu funkcjonuje w dzielnicy Czuby, przy ul. Kaczeńcowej 1a, jako Street Bistro. Natomiast najnowszym nabytkiem firmy jest restauracja Botanico przy Sławinkowskiej 15, w sąsiedztwie ogrodu botanicznego i skansenu Muzeum Wsi Lubelskiej. Na menu Stół i Wół składają się regionalne dania kuchni międzynarodowej.
Dlaczego prezentujemy menu Stół i Wół i innych restauracji w Lublinie

Jest oczywiste, że dla użytkowników internetu najważniejszą funkcją pozyskiwania informacji jest czas. Dlatego każdy nas koncentruje swoją uwagę na stronach, które otwierają się bardzo szybko i przekazują treści w sposób zwięzły i przejrzysty. Jeśli chodzi o witryny lokali gastronomicznych, to można zauważyć dwa rozwiązania zamieszczania kulinarnego menu. Jedno z nich zakłada prezentację wszystkich kategorii dań na jednej karcie, zaś drugie zamieszczanie każdej kategorii w oddzielnej zakładce. Każde z rozwiązań ma swoje plusy i minusy, dlatego nie przesądzamy, które z nich jest lepsze. Prezentacja dań w oddzielnych zakładkach ułatwia wprowadzenie dokładnego opisu poszczególnych dań, jak to ma miejsce w przypadku firmowej witryny Stół i Wół. Jednak niektórym użytkownikom takie rozwiązanie może się wydać zbyt czasochłonnym. Ponieważ nasza firma publikuje menu wielu lubelskich restauracji, siłą rzeczy stosuje proste i przejrzyste karty dań w jednym oknie, bez oddzielnych zakładek. Dzięki temu odwiedzający nasze strony oszczędzają czas. Jednakowoż nie jest to jedyny powód publikowania niniejszego menu. Otóż, restauracja Stół i Wół ma bardzo atrakcyjną lokalizację, w centralnym punkcie Lublina, tuż przy Bramie Krakowskiej. Wlot tej bramy prowadzi rzesze pieszych z Krakowskiego Przedmieścia na Stare Miasto i Zamek Lubelski. Jest zatem okazja do prezentacji atrakcyjnych zdjęć architektonicznego otoczenia restauracji Stół i Wół i pobliskich atrakcji turystycznych.
Menu restauracji Stół i Wół
Sprawdź w menu Stół i Wół co warto zamówić z regionalnej kuchni
STARTERY
- Duże Nachos; z mozzarellą, jalapeno, creme fraiche, salsą pomidorową, guacamole i kolendrą; 45 zł
- BBQ Buffalo chicken wings; skrzydełka panierowane w pikantnej glazurze, z ranch dressingiem; 39 zł
- Potato chips; chipsy ziemniaczane własnego wyrobu, z chilli, parmezanem i oliwą truflową; 22 zł
PRZYSTAWKI
- Żurek na zakwasie naturalnym, z jajkiem i białą kiełbasą; 29 zł
- Francuska zupa cebulowa, z cebulą karmelizowaną w bulionie, podawana z zapiekaną grzanką z serem mozzarella; 29 zł
- Krem grzybowy z pianą ziemniaczaną; 29 zł
- Śledź z olejem lnianym, ziemniakami i marynowanymi warzywami; 29 zł
- Crostini Taleggio z grzybami, serem tallegio, parmezanem, pastą truflową i rukolą; 35 zł
- Tatar SW, z siekanej polędwicy wołowej, z żółtkiem suszonym, kawiorem z ogórka, grzybami smażonymi, majonezem wasabi i emulsją grzybową; 51 zł
- Tatar Polski z siekanej polędwicy wołowej, z żółtkiem, ogórkiem kiszonym, kurkami marynowanymi, cebulą i musztardą; 52 zł
- Carpaccio z wołowej polędwicy, z suszonymi pomidorami, remuladą z selera, parmezanem i rukolą; 49 zł
- Inne – serwowane okresowo:
- Hummus z sadzonym jajkiem, jarmużem i ogórkiem korniszonem;
- Śledź bornholmski z pieczonymi ziemniakami, kawiorem z pstrąga i cebulą czerwoną konfitowaną;
- Krewetki z chilli, czosnkiem, grzankami i natką pietruszki;
DANIA GŁÓWNE
- Kopytka z grzybami; z pastą truflową i sosem śmietanowym; 45 zł
- Supreme z Kurczaka; z grzybami, puree ziemniaczanym, porem i sosem śmietanowym; 47 zł
- Nóżka z Kaczki; z marynowanymi warzywami i soczewicą; 69 zł
- Policzki Wołowe; z ziemniaczanym puree, pieczonymi warzywami i sosem bordelaise; 63 zł
- Steak&chips; Marynowany stek wołowy z sosem z marynowanego pieprzu;
- Chrupiący Sznycel Szefa; panierowany schab (300 g), z puree ziemniaczanym z gremolatą i konfitowaną kapustą; cena promocyjna; 50 zł
- Steak & Chips; średnio wysmażony stek wołowy (200g) z frytkami i sosem z marynowanego pieprzu; cena promocyjna; 59 zł
- Grillowane żeberka BBQ -wieprzowe, z kładzionymi kluskami z ricottą i marynowaną gruszką; 65 zł
- Fisch and Chips; polędwica z dorsza w cieście piwnym, z puree z groszku, frytkami i sosem tatarskim; 54 zł
Inne dania podawane okresowo
- Panierowana pierś z kurczka, z puree ziemniaczanym, smażonym brokułem, groszkiem i oliwą szczypiorkową;
- Kopytka smażone na maśle, z rydzami, bekonem i natką pietruszki;
- Fiilet z jesiotra smażony, w sosie maślanym z rakami, podawany z pieczonymi warzywami, brukselką i puree z selera;
- Pierogi klasyczne z serem, podawane z majonezem truflowym, oliwą szczypiorkową i szałwią;
- pierogi z wołowiną;
- Roślinny Flank Stek – wegetariński stek roślinny z soi, grochu, brokułu bimi, z dressingiem cezar i puree ziemniaczanym; (dostępny również w wersji vegańskiej)
- Żeberka BBQ saus vide ze smażonym brokułem i ziemniakami hasselback;
DODATKI do dań
- Puree ziemniaczane z gremolatą 9 zł
- Frytki z batatów 17 zł alergeny: gluten
- Frytki steakhouse z solą; 13 zł alergeny: gluten; Wege
- Pieczone ziemniaki; z kminem, kolendrą, czarnym pieprzem i płatkami chili; 13 zł – Wege
- Grillowane warzywa; cukinia, papryka, bakłażan, cebula czerwona; 19 zł
- Mix sałat; z pomidorem, ogórkiem, pestkami słonecznika i vinaigrette miodowo- musztardowym; 12 zł – Wege
- Mix kiszonek produkcji własnej; 13 zł; alergeny: gorczyca Wege
- DANIA DLA DZIECI
- Zupa pomidorowa z makaronem; 16zł
- Kopytka z masłem i parmezanem 22 zł
- Mini burger; z frytkami, serem cheddar i ketchupem; 2 sztuki 35 zł
- Pierś z kurczaka, panierowana, z frytkami i baby marchewką; 29 zł; alergeny; jajka, mleko. gluten
- Spaghetti z pomidorowym sosem i parmezanem; 22 zł
DESERY
- Sernik na zimno; z białą czekoladą i sosem z czarnych porzeczek; 25 zł
- Ciastko czekoladowe z lodami bakaliowymi i sosem rumowym; 29 zł
- Oreo Sundae; puchar lodów waniliowych, z brownie, sosem czekoladowym i ciastkami oreo; 22 zł
Inne – okresowo
- Sernik Maltesers; sernik kremowy z białą czekoladą i czekoladkami maltesers;
- Gruszka Pod Kruszonką; gruszki karmelizowane, zapiekane pod kruszonką;
- Deser dnia
SAŁATY
- Sałatka z kaczką confitowaną, suszonymi pomidorami, cebulą czerwoną, sałatą rzymską, jajkiem, awokado, boczkiem, serem pleśniowym i vinegrette z czerwonego wina; 43 zł
- Sałatka Cezar z panierowaną piersią z kurczaka, pomidorami koktajlowymi, sałatą rzymską, parmezanem, grzankami ziołowymi, dressingiem cezar i anchois; 42 zł w cenie promocyjnej; alergeny: mleko/ser, jajka, ryby, gorczyca, orzechy, gluten
- Sałatka z pieczonego buraka; z bur ratą, dżemem orzechowym i karmelizowanymi orzechami włoskimi: 38 zł WEGE
- Sałatka grecka, ze smażoną fetą, pomidorami, ogórkiem, cebulą czerwoną, papryką, oliwkami, anchois, kaparami, salsą miętową i dressingiem miodowym z pastą tahini; 35 zł Wege
Inne – serwowane okresowo
- Winter Steak Salad; sałatka ze stekiem z łopatki wołowej, cykorią, rukolą, miętą i dressingiem z piklowanych ogórków;
- Sałatka Halloumi, z grillowanym serem halloumi, szpinakiem, burakiem, orzechami włoskimi, soczewicą, quinoą, czerwoną cebulą i dressingiem balsamicznym;
STEKI – grillowane w specjalnym piecu węglowym Josper
- T-Bone; stek z kością sezonowany na sucho; kawałek polędwicy z kawałkiem rostbefu; 100g – 55 zł
- Tomahawk; soczysty stek z antrykotu z kością sezonowanego na mokro; 100g – 53 zł
- Fillet Steak; delikatny stek z polędwicy wołowej; 100g – 63 zł
- Sirloin; rostbef bez kości – kruchy, zwarty i soczysty; 100g 56 zł
- Ribeye; antrykot bez kości sezonowany na sucho – wyjątkowo soczysty; 100g – 56 zł
- Steak to share; stek z 3 rodzajów wołowiny; sirloin, ribeye i fillet; 900g – 499 zł
- New York – delikatny, kruchy, zwarty i soczysty stek z rostbefu z kością; 100g – 53 zł
- Cote de boeuf; stek cięty z antrykotu z przylegającym żebrem; 100g – 53 zł
Sosy do steków: blue cheese, pieprzowy, grzybowy, bearnaise, majonez truflowy, masło czosnkowe; – 10 zł; mix 3 dowolnych sosów – 25 zł
BURGERY
- American BBQ; burger z wołowiny, smażonego bekonu, pikli i sosu bbq; 33 zł
- Burger Zimowy; grillowany burger wołowy, z bekonem, żurawiną, panierowanym Camembert, rukolą i sosem SW; 48 zł
- Burger Potrójny Mistrz – sezonowy; potrójny soczysty burger z grilla, z potrójnym bekonem, potrójnym serem cheddar, sosem BBQ, piklami, żużlem z bekonu, krążkami cebulowym i ketchupem; 69 zł
- Plan Burger; sensational burger, z chutney z cebuli czerwonej, serem vegańskim, sałatą lodową, piklami i bekonem vege; 45 zł
- Italian Burger; wołowy grilla, z szynką parmeńską, burratą, rukolą, oliwą balsamico, pesto i pomidorami pieczonymi; 45 zł
- Aioli Vege; burger z ciecierzycy i fasoli, z aioli, szpinakiem, papryką pieczoną i burgerowym sosem; 39 zł
- BBQ Grilled Chicken; grillowana pierś z kurczaka w glazurze BBQ, z guacamole, cebulą czerwoną, czerwoną kapustą marynowaną i sosem SW; 40 zł
- Crispy Truffle Chicken; pierś z kurczaka w pikantnej panierce, z miodem truflowym, majonezem truflowym, piklami, sałatą lodową, serem cheddar i chrustem ziemniaczanym; 39 zł
- Hot Burger; wołowy z gilla, z serem cheddar, chrustem ziemniaczanym, sałatą lodową, jalapeno i pikantnym sosem; 44 zł
- Burger Pastrami; wołowy z grilla, z najlepszym pastrami, serem Gouda, coleslaw własnego wyrobu, sosem burgerowym i musztardą Dijon; 49 zł
- Original; burger z wołowiny z białą cebulą, piklami i majonezem musztardowym; 32 zł
- Burger Stołowy; burger wołowy z chutney z cebuli czerwonej, bekonem, serem cheddar, sałatą lodową i piklami; 41 zł
- Burger Lubelski; burger wołowy z mini cebularzem, bekonem, zapiekanym serem topionym, jajkiem, piklami, sałatą lodową i majonezem grzybowym; 45 zł
- Fried chicken; burger z panierowanej piersi z kurczaka, z piklami i majonezem; 31 zł
- Burger BBQ; burger wołowy z bekonem, serem cheddar, sałatą lodową, piklami, chrupiącą cebulą i sosem bbq; 44 zł
- Classic Cheddar; burger wołowy z serem cheddar, sałatą masłową, pomidorem, czerwoną cebulą i majonezem; 42 zł
- Burger Sezonowy;
Dodatki do burgerów
- Duże frytki steakhouse z piklami 11 zł
- Mix sosów; 3 dowolne sosy 15 zł (firmowy sos burgerowy, majonez, ketchup, SW chipotle, musztarda, BBQ, ranch)
Inne burgery podawane okresowo
- Chicken Burger; burger z panierowanej piersi z kurczaka, z ananasem, sałatą lodową, cheddarem i sosem chili agawa;
- Hot bacon; burger wołowy ze smażonym bekonem, serem cheddar, sałatą lodową, piklami, chilli, sosem SW i majonezem wasabi;
- Wegan Burger; burger sojowy z chipsami tortilli, chipotle, chlebowcem, chipsami tortilli, sosem franky’s, wegańskim serem gouda, guacamole, sosem bbq i piklowaną czerwoną cebulą;
- Podwójny burger zimowy; dwa burgery z grilla, z karmelizowanym bekonem, rukolą, cheddarem, panierowanym camembert, sosem chipotle, sosem żurawinowym i frytkami;
- Big Hog; burger wołowy, z szarpaną wieprzowiną, cheddarem, piklowaną cebulą czerwoną i sosem bbq;
- Burger Wege; z fasoli i z ciecierzycy, z pieczoną papryką, szpinakiem, pomidorem, cebulą czerwoną, sosem burgrowym i ranch dressingiem;
- Przykładowe zestawy na lunch: (codziennie inne)
KOKTAJLE BEZALKOHOLOWE
- Kwaśne połączenie bezalkoholowego whisky, syropu cukrowego, soku z cytryny i bittersa herbacianego; 30,93 zł
- Clover Club Zero; malinowy koktajl Clover Club w wersji bezalkoholowej; 30,93 zł
- Aperol Spritz Zero; bezalkoholowe prosecco, syrop Orange Spritz, pomarańcza, woda gazowana i lód; 30,93 zł
- Virgin Tiki; bezalkoholowy rum, świeży sok z pomarańczy, sok z limonki, grenadyna i syrop z migdałów; 30,93 zł
- Wolna Kuba; bezalkoholowy rum, cola zero, limonka i lód; 28, 92 zł
































