Gdzie napić się dobrego piwa i dobrze zjeść w Lublinie? Przewodnik Foto-hotel.pl
Uwaga: strona ,, gdzie napić się dobrego piwa i dobrze zjeść w Lublinie” jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich !!! Przejście do jej treści jest równoznaczne ze złożeniem oświadczenia, że ukończyłeś 18 lat. Jeśli nie jesteś osobą pełnoletnią, to opuść tę stronę.
Niniejsza strona jest kontynuacją Przewodnika kulinarnego Foto-hotel.pl ,,gdzie zjeść w Lublinie“. Ta część obejmuje najlepsze puby, browary i restauracje Lublina, w których można wypić dobre, czyli mniej szkodliwe od zwykłego piwa, świeże piwo rzemieślnicze bez konserwantów lub piwo bezalkoholowe. W tym kontekście trzeba nadmienić, że każde piwo szkodzi w przypadku nadmiarnego spożycia alkoholu, a systematyczne nadużywanie alkoholu prowadzi do uzależnienia. Właśnie dlatego zabroniona jest sprzedaż napojów alkoholowych osobom niepełnoletnim, które mogą być nieświadome zagrożenia chorobą alkoholową. Jeśli jesteś osobą dorosłą i chcesz kulturalnie napić się piwa kraftowego lub bezalkoholowego, jako dodatku do solidnego dania regionalnej kuchni polskiej, czy też potrawy z innych stron świata, np. pizzy lub burgera , to rzuć okiem na naszą stronę.
Puby, browary i restauracje z dobrym piwem i urozmaiconą ofertą dobrego jedzenia
W tej grupie umieściliśmy lokale gastronomiczne z dobrym piwem i szeroką gamą dobrego jedzenia.
Pub U Szewca

Irish Pub U Szewca, mieści się przy ul. Grodzkiej 18. Popularny Pub U Szewca, oprócz piw światowych marek, serwuje dobre piwa kraftowe, lokalnego browaru. Pośród piw rzemieślniczych jest smaczne piwo bezalkoholowe. Lokal zdobył sobie uznanie dobrym jedzeniem, bazującym na tradycyjnej kuchni regionalnej i kuchni międzynarodowej. Możesz tu zamówić zarówno żurek staropolski, rosół, pierogi własnego wyrobu, placek gryczany czy cebularza lubelskiego, jak też np. stek, łososia, pierś z kurczaka, pizzę, burgera lub sałatkę z bułeczką własnego wypieku. Są też ciasta własnego wypieku – szarlotka, tiramisu, ciasto czekoladowe i ciasto dnia.
Pub Regionalny Św. Michał

Lokal Pubu regionalnego Św.Michał jest zlokalizowany przy ul.Grodzkiej 16. Pub oferuje szeroką gamę piw rzemieślniczych, różnych browarów, jak też własne piwa kraftowe – bezalkoholowe i miodowe. Pub cieszy się dużą popularnością również dzięki dobremu jedzeniu, opartemu na regionalnej kuchni lubelskiej i europejskiej. Można tu zjeść np. forszmak, flaki lubelskie, żurek, tatara, białą kiełbasę regionaln, kaszankę, szaszłyk lubelski, jak też burgera, stek wołowy, czy też rybę. Są też ciasta na deser – tiramisu, pavlowa i ciasto dnia.
Restauracja Browar Grodzki

Restauracja Browar Grodzki mieści się przy ul. Grodzkiej 15. Specjalnością browaru są niepasteryzowane i niefiltrowane, dobre piwa kraftowe warzone na miejscu, z naturalnych składników, bez ulepszaczy, cukru i kukurydzy. Piwo trafia tutaj do kufla prosto z kadzi. Na menu restauracji składają się dania kuchni regionalnej i europejskiej. Tutejsze hity, to marynowane w piwie – żeberka i golonka, ale dużym powodzeniem cieszą się też inne dania: żur po lubelsku, zupa cebulowo-piwna, sznycel wieprzowy, sałatka z kurczakiem lub wątróbką, pierogi, makarony i oczywiście – pizza i burgery. Na deser można zjeść ciasto czekoladowe lub domową szarlotkę z lodami.
Restauracja Browar Lublin

Restauracja Browar Lublin mieści się przy Krakowskim Przedmieściu 7. Swoim klientom poleca dobre, świeże piwa rzemieślnicze produkcji własnej oraz dobre jedzenie regionalne i europejskie, w tym chłopskie jadło – zapiekany schab, golonkę po lubelsku, schab po lubelsku, żurek staropolski w chlebie, rosół, śledzik po lubelsku, żeberka pieczone w miodowej polewie, stek z polędwicy wołowej, czy też burgery i pizzę.
Restauracja Hotelu Browar Lwów

Hotel i restauracja Browar Lwów mieści się w Lublinie, przy ul. Bronowickiej 2. Atutem lokalu są niepasteryzowane i niefiltrowane piwa, warzone na miejscu z naturalnych składników. Magnesem przyciągającym klientów jest też tradycyjne jedzenie kuchni polskiej i ukraińskiej, wzbogacone dodatkami kuchni europejskiej. Można zjeść tutaj np. pieczoną lub gotowaną golonkę, stek, kieszeń Bohuna-z piersi z kurczaka, łososia na szpinaku, placki z cukinii z łososiem, sałatkę z krewetkami lub kurczakiem, dorsza w kremowym sosie, barszcz ukraiński, żurek po staropolsku, flaczki, soliankę – gęstą zupę ukraińską, placek po lwowsku – ziemniaczany, warenyki – pierogi lwowskie, pierożki pelmeni, kiełbasę produkcji własnej, czy też kruczenki – zawijane mięso wieprzowe z chrzanem.
Trybunalska City Pub

Trybunalska City Pub mieści się pod adresem Rynek 4. Trybunalska poleca oprócz piw beczkowych, duży wybór butelkowych piw kraftowych i bezalkoholowych. Jedzenie Trybunalskiej jest oparte na regionalnej kuchni polskiej i europejskiej. Można tu zjeść np. żurek na zakwasie z białą kiełbasą, forszmak lubelski z mini cebularzem wypiekanym na miejscu, schabowego, pstrąga pieczonego w całości, pierogi ruskie, pierogi z kaczką, golonkę wieprzową, pierś z kurczaka, gulasz wołowy, wątróbkę cielęcą, duszoną łopatkę wieprzową, kurczaka w sosie, śledzia w pomidorach z pieczarkami i majerankiem, flaczki grzybowe, a także pizzę i burgera.
Restauracja Alter Ego 2.0

Restauracja Alter Ego 2.0 to lokal Hotelu Alter, który mieści się przy ul. Grodzkiej 30. W menu Alter Ego znajdują się lokalne, dobre piwa kraftowe Browaru Zakładowego oraz wykwintne dania kuchni polskiej i tzw. międzynarodowej.
Pizza Pub Acerna’s

W restauracji Pizza Pub Acerna’s w Rynku Starego Miasta w Lublinie, oprócz piwa beczkowego, są smaczne piwa kraftowe z browarów Jagiełło i Kormoran. Pośród innych piw znanych marek, są trzy rodzaje bezalkoholowych. Jest tam bardzo duży wybór pizzy i burgerów, ale nie tylko. Można zjeść danie obiadowe kuchni polskiej, z zupą i deserem, w tym żurek z jajem na zakwasie, wątróbkę drobiową z cebulą i miodem, schabowego smażonego na smalcu, filet z kurczaka zapiekany z serem wędzonym i żurawiną, filet z kurczaka z grilla oraz skrzydełka z belgijskimi frytkami. Poza tym, można zjeść placki z tartych ziemniaków w trzech rodzajach, sałatkę lub kluski włoskie.
Restauracja Qulturalna

W menu Restauracji Qulturalna, przez Grodzkiej 26 w Lublinie, poza piwem beczkowym i butelkowym z dużych browarów, można znaleźć lokalne piwo z regionalnego browaru rodzinnego. Są też dwa rodzaje piwa bezalkoholowego. Jeśli chodzi o jedzenie, to dominują tutaj regionalne dania kuchni polskiej, jak np. babka ziemniaczana z kiszonymi burakami i sosem borowikowym, świeżonka wieprzowa z chrzanem i musztardą, schabowy z zasmażaną kapustą, pieczone żeberka, wątróbka drobiowa, grillowany filet z kurczaka zagrodowego, lokalna kaszanka, gulasz z czarnej soczewicy, racuchy z jabłkami, ręczne lepione pierogi – ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z owocami lub twarożkiem na słodko. Jest też spory wybór zup: pomidorowa, rosół, barszcz czerwony, zupa cebulowa i zupa dnia. Można też tutaj zjeść smalczyk z kiszonym ogórkiem, śledzia z ogórkiem kiszonym i cebulką, sałatkę z kurczakiem, czy też hummus.
Czarna Owca Gastro Pub

W Gastro Pub Czarna Owca, przy ul. Prezydenta Gabriela Narutowicza 9, w Lublinie, jest piwo kraftowe i spory wybór piw bezalkoholowych. Pośród beczkowych, jest piwo firmowe, warzone w browarze Bierhalle, z naturalnych składników; bez konserwantów i stabilizatorów, niefiltrowane i niepasteryzowane. W Czarnej Owcy można zamówić burgera spośród jedenastu do wyboru, ale nie tylko.Można zjeść danie główne, przygotowane na bazie piersi z kurczaka, w różnych zestawieniach albo żeberka wieprzowe. Są też sałatki, przystawki i street food.
Restauracja Kulturalna

Kulturalna, to restauracja Arche Hotel Lublin, który mieści się przy ul. Zamojskiej 30. Pośród piw, w menu Kulturalnej znajdują się cztery gatunki piwa kraftowgo z lokalnego browaru Dziki Wschód. Co się zaś tyczy dobrego jedzenia, to tutejsze dania wytwarzane są na bazie kuchni polskiej, nawiązującej do regionalnej kuchni lubelskiej i europejskiej. Z dań głównych można zamówić dorsza, schab, wątróbkę drobiową z grzybami, filet z kurczaka, stek z antrykotu, burgera wołowego z serem minolet, kopytka dyniowe z brukselką, czy risotto grzybowe z parmezanem, Są też zupy: bulion wieprzowa-cielęcy, krem z pieczonego ziemniaka, krem z kukurydzy z popcornem i grochówka wegańska.
Sielsko Anielsko

Restauracja Sielsko Anielsko, która mieści się przy Rynku 17 w Lublinie, ma bardzo bogate menu, ze znakomitym jedzeniem regionalnej kuchi polskiej, regionalnymi piwami kraftowymi i piwami bezalkoholowymi. Z przystawek można tutaj wyróżnić kaszankę z patelni, tatar wołowy po staropolsku i warzywa z pieca. Z zup – pomidorową z makaronem, rosół drobiowy, żur z jajkiem i kiełbasą, barszcz czerwony – czysty lub z uszkami, a także sezonowe – flaki i chłodnik litewski z botwiną. Natomiast z dań głównych restauracja poleca żeberka w glazurze, szaszłyk na dziko, schabowy po lubelsku, schabowy tradycyjny, pierś z kurczaka zapiekana, polędwiczki wieprzowe, wątróbki drobiowe po zamojsku, pstrąga z pieca w ziołach i dorsza z jarzynami. Poza tym jest tutaj duży wybór pierogów – z kapustą i grzybami, ruskie, z mięsem, wiejskie, ze szpinakiem i serem feta, a także z owocami ( sezonowo). Nie można też pominąć kluchów kładzionych i placków ziemniaczanych, w trzech rodzajach.
Tinto Wine Bar

Restauracja Tinto Wine Bar, mieści się pod adresem Plac Łokietka 3, w centralnym punkcie Lublina, na styku Starego Miasta i Krakowskiego Przedmieścia. W karcie restauracji, oprócz piwa beczkowego, jest duży wybór piw kraftowych lokalnego browaru Dziki Wschód. Co do dobrego jedzenia, to są tu dania, kuchni regionalnej w nowoczesnym wydaniu, jak też kuchni międzynarodowej. Można tu zjeść bulion z kaczki, żurek na zakwasie, krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym, udziec cielęcy z szałwią i orzechami, filet z halibuta, nogę z kaczki, biodrówkę jagnięcą w białym winie i rozmarynie, stek wołowy lub z kałamarnicy, polędwicę wołową, antrykot z kością, rostbef z kością, danie z królika,pierogi z wołowiną,makarony, ostrygi, mule, a także tatara – z tuńczyka lub wołowego.
Kardamon

Restauracja Kardamon mieści się przy Krakowskim Przedmieściu 41. Kardamon serwuje piwa znakomitych marek i wykwintne jedzenie. Można tu zjeść danie z kaczki, jelenia, polędwiczki wieprzowej, stek z polędwicy wołowej, stek z kalafiora, danie z sandacza, zębacza czy tagiatelle. Z zup można zamówić – rakową, bulion z kaczki lub żur borowikowy, a z przystawek – krewetki, pierogi z kaczką lub tatara – wołowego lub z suszonych pomidorów.
Restauracja Armenia

Lokal Restauracji Armenia mieści się pod adresem Rynek 7 w Lublinie. Armenia serwuje unikalne dania kuchni kaukaskiej oraz piwo ormiańskie i gruzińskie.
Restauracja Stół i Wół


Firma Stół i Wół ma dwie restauracje w Lublinie: przy ul. Bramowej 2 i Kaczeńcowej 1a. W ich menu znajduje się piwo rzemieślnicze browaru Czarny Kot, a także bezalkoholowe. Tutejsze jedzenie jest oparte na bazie wołowiny, ale nie tylko. Można tu zjeść sznycel schabowy z kapustą, łososia z fasolką szparagową, marynowany stek wołowy, pierogi z serem lub wołowiną, czy grillowaną pierś z kurczaka. Co do potraw z wołowiny, to jest tutaj duży wybór steków z grilla i burgerów.
Restauracja Focus Hotel Premium Lublin

Restauracja Focus Hotel Premium Lublin mieści się przy ul. Podzamcze 1. Restauracja serwuje piwa beczkowe, pośród których jest piwo regionalne i dwa rodzaje bezalkoholowego. Jedzenie jest tutaj oparte na kuchni międzynarodowej. Można zjeść np. pikantną zupę z tofu z pierożkami gyoza, bulion mięsny z kaczki i kurczaka, filet z halibuta, filet z kurczaka zagrodowego, sznycel wieprzowy, stek z antrykotu, policzki wołowe, sałatkę z kurczakiem, czy też burgera vege lub wołowego.
Restauracja Legendy Miasta

Restauracja Legrndy Miasta należy do Hotelu Ibis Styles Lublin. Hotel mieści się przy Alei Solidarności 7. W menu Legend Miasta znajduje się lubelskie piwo rzemieślnicze Dziki Wschód oraz jedzenie nawiązujące do miejscowych tradycji regionalnych.
Atrium Ristorante Italiano

Restauracja Atrium mieści się pod adresem Rynek 2 w Lublinie. W jej ofercie znajdują się między innymi piwa regionalne i trzy rodzaje piwa bezalkoholowego. Na dobre jedzenie składają się tutaj dania kuchni włoskiej. Jest tutaj bardzo duży wybór pizzy, kilka rodzajów makaronów i dania z owocami morza, w tym ośmiornica z grilla, krewetki i mule. Z dań głównych można zamówić filet z łososia, stek z grilla, polędwiczkę wieprzową, grillowany comber jagnięcy, udko z królika, czy polędwicę wołową. Z zup – rosół z wołowiny, kaczki i kurczaka lub zupę krem z pomidora.
Restauracja Hotel Forum Fitness Spa&Wellness

Restauracja Hotelu Forum mieści się przy ul. Obywatelskiej 8 w Lublinie. W tutejszej restauracji pośród innych piw można znaleźć bezalkoholowe. Dobre jedzenie restauracji jest oparte na urozmaiconej kuchni europejskiej. W menu można znaleźć między innymi, tatara wołowego, 5 rodzajów pizzy, 3 rodzaje burgerów, 4 rodzaje makaronów i 2 rodzaje sałatek. Natomiast na obiad można wybrać zupę – krem z dyni i imbiru z wołowiną i np. pielmeni wołowo-wieprzowe, pieczone żeberka, schab z kością lub filet z polędwicą z dorsza.
Mandragora – Restauracja Żydowska
Restauracja Żydowska Mandragora w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Mandragora – Żydowska Restauracja, mieści się pod adresem Rynek 10 w Lublinie. Pośród innych piw, lokal serwuje ciemne piwo koszerne, warzone specjalnie dla Mandragory przez regionalny Browar Jagiełło, z czterech gatunków słodu. Wyjątkowo bogata jest tutaj oferta dobrego jedzenia, które jest przygotowywane wg tradycyjnych przepisów kulinarnych kuchni żydowskiej. Są tutaj przekąski – ciepłe, jak np. wątróbka smażona z pieczarkami na winie i miodzie, gęsie pipki i żydowski kawior oraz zimne, jak: tatar z polędwicy wołowej, śledź z rodzynkami, śledź marynowany, śledź siekany, blin gryczany ze śledziem i hummus produkcji własnej. Z zup można wybrać żydowski kapuśniak z migdałami i rodzynkami, rosół albo zupę dnia. Smakosze ryb mogą wybrać karpia z z zatarem i dodatkami lub pstrąga, smażonego w całości. Natomiast z dań głównych można zamówić: kaczkę po żydowsku z cymesem na pęczaku lub z sosem winnym z owocami, wołowinę peklowaną, sznycel drobiowy panierowany, wątróbkę w cebulowym sosie, pierogi ręcznie lepione podawane z czosnkiem i ziołami, falafel z hummusem, mostek wołowy, czulent z gęsiną na pęczaku, czulent lubelski z wołowiną lub pierogi z gęsiną.
Restauracja Biesy

Restauracja Biesy mieści się na Starym Mieście w Lublinie, pod adresem Rynek 18. W tutejszym menu znajdziesz dobre piwa rzemieślnicze i urozmaicone jedzenie kuchni polskiej.
Restauracja Thai Story

Tajska restauracja Thai Story mieści się przy ul. Peowiaków 2 w Lublinie. Serwuje piwa kraftowe i inne, oraz urozmaicone dania kuchni tajskiej.
Restauracja Dolce Vita

Restauracja Dolce Vita poleca dobre piwo, w tym grzane i dobrą kuchnię włoską lub polską. Lokal mieści się przy Krakowskim Przedmieściu 36.
Chata Swojsko Strawa

Chata Swojsko Strawa jest usytuowana przy ul. Nadbystrzyckiej 16. Karczma serwuje piwo rzemieślnicze, z beczki, i dania kuchni regionalnej.
Lokale z dobrym piwem i dobrymi przekąskami
W tym dziale zamieściliśmy lokale gastronomiczne, do których można pójść na dobre piwo i zjeść dobre przekąski.
Trakt Królewski

Pub Pizzeria Trakt Królewski jest zlokalizowany przy ul. Grodzkiej 7 w Lublinie. W menu znajduje się ciekawa oferta piwa – z kratowym włącznie. Jako przekąska jest podawana dobra pizza.
U Fotografa – Craft Beer Pub

Craft Beer Pub U Fotografa jest zlokalizowany przy ul. Złotej 2 w Lublinie, a w jego ofercie znajdują się świeże piwa kraftowe i przekąski.
Bobby Burger

Bobby Burger serwuje dobre piwo i przekąski, zwłaszcza burgery. Lokal mieści się przy lubelskim Krakowskim Przedmieściu 9.
Browar Zakładowy – Wielokran

Wielokran to pub o dziesięciu kranach, z piwem rzemieślniczym Browaru Zakładowego. Lokal jest zlokalizowany przy Placu Teatralnym 1, w lubelskim CSK.
Zobacz galerię zdjęć Wielokranu Browaru Zakładowego
Ostro – Klubokawiarnia

Ostro mieści się przy Krakowskim Przedmieściu 25, w Lublinie. Tutaj można wypić piwo meksykańskie a także piwa małych browarów regionalnych, w tym smaczne piwa o smaku owocowym. Ostro serwuje też liczne przekąski, w tym pizze i burgery.
Pelier

W bistro Pelier, na deptaku, przy Krakowskim Przedmieściu 10, można wypić lokalne piwo rzemieślnicze do pizzy lub innego dania.
Zadora

W kawiarni i naleśnikarni Zadora można wypić piwo bezalkoholowe lubelskiego browaru Perła.