Tradycyjna kuchnia regionalna w restauracjach, pubach i kawiarniach Lublina – Przewodnik Foto-hotel.pl 2022

Kolejna część Przewodnika kulinarnego Foto-hotel.pl dotyczy dań tradycyjnej kuchni regionalnej, serwowanych w lubelskich restauracjach, pubach i kawiarniach. Kulinarne tradycje Lubelszczyzny i regionów sąsiednich, są pieczołowicie kultywowane przez lokalnych restauratorów. W tym kontekście warto wiedzieć, że na dorobek lubelskiej kuchni regionalnej składają się kulinarne tradycje polskie, żydowskie i kresów wschodnich. Przepisy kulinarne poszczególnych społeczności Lubelszczyzny  przeplatały się bowiem od setek lat. Przykładem tego jest słynny cebularz lubelski, który prawdopodobnie ma rodowód żydowski. Jeszcze ciekawszym ewenementem są pierogi ruskie, które podobno powstały na terenie dzisiejszej Ukrainy, a w Rosji są zupełnie nieznane. Istotne jest przy tym to, że te pierogi są na Ukrainie nazywane polskimi. Można zatem z tego wnioskować, że pierogi ruskie mogą być dziełem Polaków zamieszkujących na kresach wschodnich.

Restauracje, puby i kawiarnie w Lublinie, serwujące tradycyjne dania kuchni regionalnej

Oto wybrane lokale lublina, które uwzględniają w menu potrawy tradycyjnej kuchni regionalnej.

Zaczarowana Dorożka

Tradycyjna kuchnia regionalna w restauracji Zaczarowana Dorożka w Lublinie
Regionalna restauracja Zaczarowana Dorożka w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Restauracja Zaczarowana Dorożka serwuje tradycyjne dania regionalne lat dwudziestych, dwudziestego wieku. Oto zestaw wybranych dań regionalnych tego lokalu:

Soljanka, czyli zupa z boczkiem, kiełbasą, ogórkami, borowikami, oliwkami i cytryną; Torcik wątróbkowy; Pielmienie – pierożki z mięsem; Kartacze – ziemniaki tarte nadziewane mięsem; Żur staropolski na zakwasie z jajkiem i kiełbasą; Zupa kresowa; Flaki po lubelsku; Rosół tradycyjny; Zupa rakowa; Śledzie dorożkarskie w oleju z grzybkami, cebulką i kaparami; Tatar wołowy; Galareta z octem jabłkowym; Deska serów regionalnych z owocami i piklami; Wątróbki kacze duszone w brendy; Kaszanka wyśmienita z musem z jabłek; Placuszki z cukinii przekładane filetem z kurczaka, bakłażanem pomidorem; Naleśniki o różnych smakach zarówno na słodko jak i na słono; Placki ziemniaczane na słono i na słodko; Cydr regionalny.

Sielsko Anielsko

Tradycyjna kuchnia regionalna w Restauracji Sielsko Anielsko w Lublinie
Restauracja Sielsko Anielsko na staromiejskim Rynku w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Sielsko Anielsko to popularna restauracja regionalna na Starym Mieście – jedna z najlepszych w Lublinie. W menu restauracji można wyszukać calą gamę tradycyjnych dań regionalnych. Poniżej prezentujemy niektóre z nich.

Żur na zakwasie z jajkiem i z kiełbasą;  Flaki; Barszcz czerwony czysty lub z uszkami;   Schabowy po lubelsku, obtaczany w jajku lub tradycyjny;   Wątróbka drobiowa po zamojsku – w jabłkach;   Kaszanka z patelni;   Golonka pieczona w piecu – po zbójnicku;   Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-ananasowym z prażonymi orzechami nerkowca;    Racuchy z jabłkami;   Kluchy kładzione z serem i boczkiem lub z sosem szpinakowym;   Pierogi: ruskie; z kapustą i grzybami; wiejskie; z mięsem; ze szpinakiem; z owocami.

 Restauracja 16 Stołów Hotelu Alter

Tradycyjna kuchnia regionalna w Restauracji 16 Stołów w Lublinie
16 Stołów z kuchnią regionalną i nowoczesną (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Eksluzywna Restauracja 16 Stołów Hotelu Alter, pośród dań nowoczesnej kuchni polskiej, podaje potrawy tradycyjnej kuchni regionalnej. Wielbicieli takiej kuchni restauracja zaprasza na Grodzką 30, gdzie można zamówić:

Bliny gryczane;   Pieczona dynia z boczniakami;   Tatar wołowy;   Zupa grzybowa z jagnięciną lubelską i pierożkami z kaszą gryczaną i papryką;   Domowy rosół z kładzionymi  kluseczkami;   Schabowy na duszonej białej kapuście z pirogiem biłgorajskim;   Filet z karpia regionalnego z sosem rakowym i pęczakiem z warzywami

Mandragora – Restauracja żydowska

Tradycyjna kuchnia regionalna w Żydowskiej restauracji Mandragora, w Lublinie
Żydowska restauracja Mandragora, w pierwszej kamienicy po stronie lewej (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Restauracja Mandragora to prestiżowa restauracja w Rynku Starego Miasta. Lokal poleca dania tradycyjnej kuchni żydowskiej. Poniżej prezentujemy niektóre z nich.

Żydowski kapuśniak z rodzynkami i migdałami;   Kaczka po żydowsku z sosem winnym z owocami lub cymesem na pęczaku;   Wołowina peklowana;   Jagnięcina na pesach;   Sznycel drobiowy panierowany;   Wątróbka z sosem cebulowym;    Gęsie pipki – gęsia szyja nadziewana;   Bliny gryczane;   Wątróbka smażona;   Śledź z migdałami i rodzynkami;   Kawior żydowski z wątróbki drobiowej;   Śledź marynowany;    Karp z zatarem;    Siekany śledź;   Czulent z gęsiną na pęczaku;    Pierogi smażone z czosnkiem i tymiankiem;     Czulent lubelski z wołowiną i jajkiem;    Pierogi z gęsiną;    Czulent z jagnięciną i palonym jajkiem;   Pascha migdałowa – miniserniczek z rodzynkami, migdałami i skórką z pomarańczy;   Regulachy – cynamonowe ciasteczka, rogaliki

 Słodka Mandragora

Tradycyjna kuchnia regionalna w kawiarni-cukierni Słodka Mandragora w Lublinie
Kamienica Pod Lwami z kawiarnią-cukiernią Słodka Mandragora (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Obok restauracji Mandragora funkcjonuje siostrzana Słodka Mandragora, czyli kawiarnia, cukiernia i piekarnia, która również poleca produkty regionalne takie jak: Cebularz żydowski;  Chałka: słona, słodka lub tradycyjna;   Chleb Macieja;   Piernik żydowski;   Makowiec z lukrem

Trybunalska City Pub

Tradycyjna kuchnia regionalna w restauracji Trybunalska City Pub, w Lublinie
Restauracja Trybunalska City Pub w Lublinie z różnorodną kuchnią, w tym regionalną (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Trybunalska City Pub, to jedna z najczęściej odwiedzanych restauracji Starego Miasta. Tutejsza kuchnia jest bardzo urozmaicona, ale w menu można znaleźć też dania tradycyjnej kuchni regionalnej,w tym:

Śniadanie po lubelsku z cebularzem zapiekanym z jajkiem sadzonym, pomidorem, serem i grzybami;   Forszmak lubelski z mini cebularzem wypiekanym na miejscu;   Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem;   Flaczki grzybowe;   Chłodnik z botwinki z ogórkiem, rzodkiewką ziołami i jajkiem;   Pierogi ruskie;   Golonka wieprzowa;   Wątróbka cielęca;   Łopatka wieprzowa duszona;   Flaki grzybowe;   Śledź w pomidorach z pieczarkami i majerankiem;   Kurczak w sosie;   Chałka wypiekana na miejscu;   Cytrynówka domowa;   Piwa regionalne;

Restauracja Nieznana IBB Grand Hotelu Lublinianka

Tradycyjna kuchnia regionalna w Restauracji Nieznana, IBB Grand Hotelu Lublinianka Lublinie
Restauracja Nieznana IBB Grand Hotelu Lublinianka, z kuchnią tradycyjną (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Nieznana to wykwintna restauracja  hotelu Lublinianka, przy Krakowskim Przedmieściu 56. Nowoczesna kuchnia restauracji nawiązuje do kulinarnej tradycji kuchni regionalnej. Dania regionalne Nieznanej przezentujemy poniżej.

Boczniaki smażone podane na chałce;   Zupa borowikowa z szalotkami;  Bulion z pierożkami;   Kaczka szarpana z kładzionymi kluskami i pigwą;   Krem z pasternaka;   Tatar wołowy z kawiorem i kiszoną rzodkiewką;   Zupa z pieczonej kaczki z pierożkami z farszem z kaczki;    Pieczona dynia z boczniakami, konfiturą i kozim serem;   Pikantne skrzydełka;    Pierś z gęsi;   Stek z polędwicy wołowej;   Schab sous-vide;   Łosoś marynowany;

Chata Swojsko Strawa

Tradycyjna kuchnia w karczmie regionalnej Chata Swojsko Strawa w Lublinie
Karczma regionalna Chata Swojsko Strawa przy Nadbystrzyckiej 16 (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Chata Swojsko Strawa, karczma regionalna, mieści się w oryginalnej chacie z XIX wieku. Jest zatem oczywiste, że menu lokalu jest ściśle powiązane z tradycyjną kuchnią staropolską. Oto przykładowe dania tej karczmy:

Żur staropolski w chlebie;   Polewka czosnkowa z jajkiem i grzankami;   Barszcz czerwony z kołdunami;   Flaki po polsku;   Golonka po lubelsku z pieca;   Bigos staropolski;   Schab Boryny tradycyjnie panierowany;   Gęsina;   Naleśnik szlachcica w sosie grzybowym – z polędwiczką, polędwicą i piersią z kury;   Placki kartoflane w sosie grzybowym;   Pierogi: lubelskie,  z kapustą i z grzybami oraz z cielęciną i kurkami;   Piwo regionalne z lokalnego browaru rzemieślniczego.

Vanila Cafe 

Tradycyjna kuchnia regionalna w kawiarni Vanilla Cafe w Lublinie
Kawiarnia – cukiernia Vanilla Cafe na Krakowskim Przedmieściu w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Vanilla Cafe, Hotelu Vanilla, poleca własne wyroby cukiernicze, wytwarzane wg tradycyjnych przepisów. Specjalnością lokalu jest Ciasto Stuletnie, a także ciasteczka różane, ale dużą popularnością cieszą się też ciasta tradycyjne: drożdżowe, szarlotka domowa, rolady i serniki. Uboczną produkcją własną kawiarni są regionalne wyroby garmażeryjne, pośród których prym wiodą ręcznie lepione pierogi: ruskie; z kapustą i grzybami; z cielęciną; z kaczką; ze szpinakiem i z kurczakiem. Poza tym są tutaj kopytka, w rożnych odmianach, oraz pasztety.

Restauracja Browar Lublin

Tradycyjna kuchnia regionalna w Restauracji Browar Lublin
Browar Lublin – restauracja z kuchnią regionalną (prawa autorskie dozdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Restauracja Browar Lublin, przy Krakowskim Przedmieściu serwuje dania tradycyjnej kuchni regionalnej – wyszczególnione poniżej.

Żurek staropolski w chlebie;  Rosół;  Śledzik po lubelsku;  Golonka po lubelsku;  Schab po lubelsku;  Żeberka pieczone w miodowej polewie;   Chłopskie jadło – zapiekany schab;   Stek z polędwicy wołowej;   Piwo regionalne produkcji własnej.

Św. Michał  – Pub Regionalny

Tradycyjna kuchnia regionalna w Pubie regionalnym Św. Michał
Pub Regionalny Św. Michał, z kuchnią tradycyjną (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Jak sama nazwa wskazuje, Pub Regionalny Św. Michał oferuje dania regionalne. Można zamówić tutaj tradycyjne potrawy jak: Flaki lubelskie;   Forszmak;   Żurek z białą kiełbasą rzemieślniczą;   Placek rycerski z duszoną wieprzowiną;    Szaszłyk lubelski wg przepisu z 1915r;   Kaszanka regionalna;    Kiełbasa biała regionalna;   Tatar z polędwicy wołowej;   Stek wołowy, sezonowany;    Cebularze w czterech rodzajach;  Regionalne piwa rzemieślnicze;  Cydr;

Pub U Szewca

Tradycyjna kuchnia regionalna w Pubie U Szewca w Lublinie
W Pubie U Szewca można wyszukać potrawy regionalne (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Irish Pub U Szewca serwuje dania kuchni międzynarodowej, ale można tutaj zjeść również przysmaki kuchni regionalnej. Oto niektóre z nich: Żurek staropolski; Rosół z makaronem;  Omlet z warzywami;    Cebularz;  Pierogi ruskie;  Placek gryczany;  Żeberka zapiekane w miodzie;   Piwa regionalne;   Cydr

Restauracja Kulturalna Arche Hotel

Tradycyjna kuchnia regionalna w Restauracji Kulturalna, Arche Hotel Lublin
W Restauracji Kulturalna, Arche Hotel Lublin, zamówisz dania regionalne (prawa autorskie do zdjecia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

W Arche Hotel Lublin funkcjonuje Restauracja Kulturalna, która podaje tradycyjne dania kuchni regionalnej, takie jak: Polesiaki obsmażane;  Bliny gryczane;  Rosół domowy z kluseczkami:  Schabowy tradycyjny;  Stek z polędwicy wołowej;  Żebro wieprzowe z sosem na bazie lubelskiego miodu;  Omlet biszkoptowy;   Szarlotka;   Sernik;   Miód pitny – grzany;   Cydr – grzany;  Regionalne piwo rzemieślnicze.

Browar Grodzki – Restauracja Grodzka 15

Tradycyjna kuchnia regionalna w Restauracji Grodzka 15, Browaru Grodzkiego w Lublinie
Restauracja Browar Grodzki poleca kuchnię regionalną (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Browar Grodzki – Restauracja Grodzka 15, poleca takie dania regionalne jak: Żurek na zakwasie z białą kiełbasą;  Szaszłyk grodzki;   Żeberka grodzkie;  Golonka marynowana w piwie;  Schabowy;    Tatar ze śledzia;  Żeberka na ostro;   Tatar wołowy,  a  ponadto regionalne piwa rzemieślnicze

 Restauracja The Olive

Tradycyjna kuchnia regionalna w restauracji The Olive w Lublinie
The Olive – regionalna restauracja żydowska w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Restauracja The Olive, Hotelu Ilan, poleca w karcie regionalne dania tradycyjnej kuchni żydowskiej i staropolskiej. Przykładem tego są takie przysmaki jak: Stek z polędwicy wołowej;  Sałata z gotowaną piersią z kaczki;  Bulion z kaczki pieczonej;  Tatar z polędwicy wołowej;  Kapuśniak z suszoną morelą;  Kurczak sefardyjski;  Sałata z wędzonym łososiem;  Pikantna zupa z zieloną pszenicą;  Karmazynowy śledź;  Wątróbka drobiowa;  Tradycyjna pascha żydowska;  Gruszka duszona w białym winie.

Rozmaryn – Restauracja i Pub

Tradycyjna kuchnia regionalna w Restauracji Pubie Rozmaryn w Lublinie
Pub Restauracja Rozmaryn  z kuchnią regionalną i europejską (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Restauracja Rozmaryn posiada w karcie dania kuchni europejskiej. Niemniej jednak serwuje też tradycyjne potrawy regionalne, czego przykładem są:

Żurek na wędzonych żeberkach z kiełbasą, boczkiem i jajkiem;   Forszmak po lubelsku;   Schabowy po lubelsku;    Sałatka z ciecierzycy, z kozim serem i oscypkiem;    Omlet warzywny z rydzami, na rukoli;    Jajecznica na maśle lub na boczku;    Jajka sadzone.

Magia Restauracja

Tradycyjna kuchnia regionalna w Restauracji Magia, w Lublinie
Restauracja i Cafe Magia w Lublinie na Starym Mieście w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Magia to restauracja z kuchnią międzynarodową i regionalną. Oto przykładowe dania tradycyjnej kuchni regionalnej, jakie można zamówić w Magii:

Pierogi ruskie, z cielęciną lub z kaczką; Befsztyk tatarski; Żur w chlebie – z białą kiełbasą i borowikami; Rosół z kaczki z kładzionymi kluskami; Zupa borowikowa z kładzionymi kluskami; Stek z jelenia na lubelskim gryczaku; Tatar z koniny lub z jelenia; Śledź z cebulką; Pierożki szpinakowe z grzybami leśnymi i sandaczem; Kaczka pieczona w sosie z czerwonego wina i żurawiny; Golonka a’la Grześkowiak.

Biesy

Kuchnia regionalna w restauracji Biesy w Lublinie
Regionalna restauracja Biesy na Starym Mieście w Lublinie (prawa autorskiedo zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

W restauracji Biesy, w Rynku Starego Miasta, można zamówić dania regionalne. W menu dominują tarty na słono, których jest kilkanaście, ale jest też kilka rodzajów placków ziemniaczanych, żur z kiełbasą, jajem i chrzanem oraz biesowa golonka.