Tradycyjna kuchnia regionalna w restauracjach, pubach i kawiarniach Lublina – Przewodnik Foto-hotel.pl 2022

Kolejna część Przewodnika kulinarnego Foto-hotel.pl dotyczy dań tradycyjnej kuchni regionalnej, serwowanych w lubelskich restauracjach, pubach i kawiarniach. Kulinarne tradycje Lubelszczyzny i regionów sąsiednich, są pieczołowicie kultywowane przez lokalnych restauratorów. W tym kontekście warto wiedzieć, że na dorobek lubelskiej kuchni regionalnej składają się kulinarne tradycje polskie, żydowskie i kresów wschodnich. Przepisy kulinarne poszczególnych społeczności Lubelszczyzny przeplatały się bowiem od setek lat. Przykładem tego jest słynny cebularz lubelski, który prawdopodobnie ma rodowód żydowski. Jeszcze ciekawszym ewenementem są pierogi ruskie, które podobno powstały na terenie dzisiejszej Ukrainy, a w Rosji są zupełnie nieznane. Istotne jest przy tym to, że te pierogi są na Ukrainie nazywane polskimi. Można zatem z tego wnioskować, że pierogi ruskie mogą być dziełem Polaków zamieszkujących na kresach wschodnich.
Restauracje, puby i kawiarnie w Lublinie, serwujące tradycyjne dania kuchni regionalnej
Oto wybrane lokale lublina, które uwzględniają w menu potrawy tradycyjnej kuchni regionalnej.
Zaczarowana Dorożka

Restauracja Zaczarowana Dorożka serwuje tradycyjne dania regionalne lat dwudziestych, dwudziestego wieku. Oto zestaw wybranych dań regionalnych tego lokalu:
Soljanka, czyli zupa z boczkiem, kiełbasą, ogórkami, borowikami, oliwkami i cytryną; Torcik wątróbkowy; Pielmienie – pierożki z mięsem; Kartacze – ziemniaki tarte nadziewane mięsem; Żur staropolski na zakwasie z jajkiem i kiełbasą; Zupa kresowa; Flaki po lubelsku; Rosół tradycyjny; Zupa rakowa; Śledzie dorożkarskie w oleju z grzybkami, cebulką i kaparami; Tatar wołowy; Galareta z octem jabłkowym; Deska serów regionalnych z owocami i piklami; Wątróbki kacze duszone w brendy; Kaszanka wyśmienita z musem z jabłek; Placuszki z cukinii przekładane filetem z kurczaka, bakłażanem pomidorem; Naleśniki o różnych smakach zarówno na słodko jak i na słono; Placki ziemniaczane na słono i na słodko; Cydr regionalny.
Sielsko Anielsko

Sielsko Anielsko to popularna restauracja regionalna na Starym Mieście – jedna z najlepszych w Lublinie. W menu restauracji można wyszukać calą gamę tradycyjnych dań regionalnych. Poniżej prezentujemy niektóre z nich.
Żur na zakwasie z jajkiem i z kiełbasą; Flaki; Barszcz czerwony czysty lub z uszkami; Schabowy po lubelsku, obtaczany w jajku lub tradycyjny; Wątróbka drobiowa po zamojsku – w jabłkach; Kaszanka z patelni; Golonka pieczona w piecu – po zbójnicku; Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-ananasowym z prażonymi orzechami nerkowca; Racuchy z jabłkami; Kluchy kładzione z serem i boczkiem lub z sosem szpinakowym; Pierogi: ruskie; z kapustą i grzybami; wiejskie; z mięsem; ze szpinakiem; z owocami.
Restauracja 16 Stołów Hotelu Alter
Eksluzywna Restauracja 16 Stołów Hotelu Alter, pośród dań nowoczesnej kuchni polskiej, podaje potrawy tradycyjnej kuchni regionalnej. Wielbicieli takiej kuchni restauracja zaprasza na Grodzką 30, gdzie można zamówić:
Bliny gryczane; Pieczona dynia z boczniakami; Tatar wołowy; Zupa grzybowa z jagnięciną lubelską i pierożkami z kaszą gryczaną i papryką; Domowy rosół z kładzionymi kluseczkami; Schabowy na duszonej białej kapuście z pirogiem biłgorajskim; Filet z karpia regionalnego z sosem rakowym i pęczakiem z warzywami
Mandragora – Restauracja żydowska

Restauracja Mandragora to prestiżowa restauracja w Rynku Starego Miasta. Lokal poleca dania tradycyjnej kuchni żydowskiej. Poniżej prezentujemy niektóre z nich.
Żydowski kapuśniak z rodzynkami i migdałami; Kaczka po żydowsku z sosem winnym z owocami lub cymesem na pęczaku; Wołowina peklowana; Jagnięcina na pesach; Sznycel drobiowy panierowany; Wątróbka z sosem cebulowym; Gęsie pipki – gęsia szyja nadziewana; Bliny gryczane; Wątróbka smażona; Śledź z migdałami i rodzynkami; Kawior żydowski z wątróbki drobiowej; Śledź marynowany; Karp z zatarem; Siekany śledź; Czulent z gęsiną na pęczaku; Pierogi smażone z czosnkiem i tymiankiem; Czulent lubelski z wołowiną i jajkiem; Pierogi z gęsiną; Czulent z jagnięciną i palonym jajkiem; Pascha migdałowa – miniserniczek z rodzynkami, migdałami i skórką z pomarańczy; Regulachy – cynamonowe ciasteczka, rogaliki
Trybunalska City Pub

Trybunalska City Pub, to jedna z najczęściej odwiedzanych restauracji Starego Miasta. Tutejsza kuchnia jest bardzo urozmaicona, ale w menu można znaleźć też dania tradycyjnej kuchni regionalnej,w tym:
Śniadanie po lubelsku z cebularzem zapiekanym z jajkiem sadzonym, pomidorem, serem i grzybami; Forszmak lubelski z mini cebularzem wypiekanym na miejscu; Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem; Flaczki grzybowe; Chłodnik z botwinki z ogórkiem, rzodkiewką ziołami i jajkiem; Pierogi ruskie; Golonka wieprzowa; Wątróbka cielęca; Łopatka wieprzowa duszona; Flaki grzybowe; Śledź w pomidorach z pieczarkami i majerankiem; Kurczak w sosie; Chałka wypiekana na miejscu; Cytrynówka domowa; Piwa regionalne;
Restauracja Nieznana IBB Grand Hotelu Lublinianka

Nieznana to wykwintna restauracja hotelu Lublinianka, przy Krakowskim Przedmieściu 56. Nowoczesna kuchnia restauracji nawiązuje do kulinarnej tradycji kuchni regionalnej. Dania regionalne Nieznanej przezentujemy poniżej.
Boczniaki smażone podane na chałce; Zupa borowikowa z szalotkami; Bulion z pierożkami; Kaczka szarpana z kładzionymi kluskami i pigwą; Krem z pasternaka; Tatar wołowy z kawiorem i kiszoną rzodkiewką; Zupa z pieczonej kaczki z pierożkami z farszem z kaczki; Pieczona dynia z boczniakami, konfiturą i kozim serem; Pikantne skrzydełka; Pierś z gęsi; Stek z polędwicy wołowej; Schab sous-vide; Łosoś marynowany;
Chata Swojsko Strawa

Chata Swojsko Strawa, karczma regionalna, mieści się w oryginalnej chacie z XIX wieku. Jest zatem oczywiste, że menu lokalu jest ściśle powiązane z tradycyjną kuchnią staropolską. Oto przykładowe dania tej karczmy:
Żur staropolski w chlebie; Polewka czosnkowa z jajkiem i grzankami; Barszcz czerwony z kołdunami; Flaki po polsku; Golonka po lubelsku z pieca; Bigos staropolski; Schab Boryny tradycyjnie panierowany; Gęsina; Naleśnik szlachcica w sosie grzybowym – z polędwiczką, polędwicą i piersią z kury; Placki kartoflane w sosie grzybowym; Pierogi: lubelskie, z kapustą i z grzybami oraz z cielęciną i kurkami; Piwo regionalne z lokalnego browaru rzemieślniczego.
Vanila Cafe

Vanilla Cafe, Hotelu Vanilla, poleca własne wyroby cukiernicze, wytwarzane wg tradycyjnych przepisów. Specjalnością lokalu jest Ciasto Stuletnie, a także ciasteczka różane, ale dużą popularnością cieszą się też ciasta tradycyjne: drożdżowe, szarlotka domowa, rolady i serniki. Uboczną produkcją własną kawiarni są regionalne wyroby garmażeryjne, pośród których prym wiodą ręcznie lepione pierogi: ruskie; z kapustą i grzybami; z cielęciną; z kaczką; ze szpinakiem i z kurczakiem. Poza tym są tutaj kopytka, w rożnych odmianach, oraz pasztety.
Restauracja Browar Lublin

Restauracja Browar Lublin, przy Krakowskim Przedmieściu serwuje dania tradycyjnej kuchni regionalnej – wyszczególnione poniżej.
Żurek staropolski w chlebie; Rosół; Śledzik po lubelsku; Golonka po lubelsku; Schab po lubelsku; Żeberka pieczone w miodowej polewie; Chłopskie jadło – zapiekany schab; Stek z polędwicy wołowej; Piwo regionalne produkcji własnej.
Św. Michał – Pub Regionalny

Jak sama nazwa wskazuje, Pub Regionalny Św. Michał oferuje dania regionalne. Można zamówić tutaj tradycyjne potrawy jak: Flaki lubelskie; Forszmak; Żurek z białą kiełbasą rzemieślniczą; Placek rycerski z duszoną wieprzowiną; Szaszłyk lubelski wg przepisu z 1915r; Kaszanka regionalna; Kiełbasa biała regionalna; Tatar z polędwicy wołowej; Stek wołowy, sezonowany; Cebularze w czterech rodzajach; Regionalne piwa rzemieślnicze; Cydr;
Pub U Szewca

Irish Pub U Szewca serwuje dania kuchni międzynarodowej, ale można tutaj zjeść również przysmaki kuchni regionalnej. Oto niektóre z nich: Żurek staropolski; Rosół z makaronem; Omlet z warzywami; Cebularz; Pierogi ruskie; Placek gryczany; Żeberka zapiekane w miodzie; Piwa regionalne; Cydr
Restauracja Kulturalna Arche Hotel

W Arche Hotel Lublin funkcjonuje Restauracja Kulturalna, która podaje tradycyjne dania kuchni regionalnej, takie jak: Polesiaki obsmażane; Bliny gryczane; Rosół domowy z kluseczkami: Schabowy tradycyjny; Stek z polędwicy wołowej; Żebro wieprzowe z sosem na bazie lubelskiego miodu; Omlet biszkoptowy; Szarlotka; Sernik; Miód pitny – grzany; Cydr – grzany; Regionalne piwo rzemieślnicze.
Browar Grodzki – Restauracja Grodzka 15

Browar Grodzki – Restauracja Grodzka 15, poleca takie dania regionalne jak: Żurek na zakwasie z białą kiełbasą; Szaszłyk grodzki; Żeberka grodzkie; Golonka marynowana w piwie; Schabowy; Tatar ze śledzia; Żeberka na ostro; Tatar wołowy, a ponadto regionalne piwa rzemieślnicze
Restauracja The Olive

Restauracja The Olive, Hotelu Ilan, poleca w karcie regionalne dania tradycyjnej kuchni żydowskiej i staropolskiej. Przykładem tego są takie przysmaki jak: Stek z polędwicy wołowej; Sałata z gotowaną piersią z kaczki; Bulion z kaczki pieczonej; Tatar z polędwicy wołowej; Kapuśniak z suszoną morelą; Kurczak sefardyjski; Sałata z wędzonym łososiem; Pikantna zupa z zieloną pszenicą; Karmazynowy śledź; Wątróbka drobiowa; Tradycyjna pascha żydowska; Gruszka duszona w białym winie.
Rozmaryn – Restauracja i Pub

Restauracja Rozmaryn posiada w karcie dania kuchni europejskiej. Niemniej jednak serwuje też tradycyjne potrawy regionalne, czego przykładem są:
Żurek na wędzonych żeberkach z kiełbasą, boczkiem i jajkiem; Forszmak po lubelsku; Schabowy po lubelsku; Sałatka z ciecierzycy, z kozim serem i oscypkiem; Omlet warzywny z rydzami, na rukoli; Jajecznica na maśle lub na boczku; Jajka sadzone.
Magia Restauracja

Magia to restauracja z kuchnią międzynarodową i regionalną. Oto przykładowe dania tradycyjnej kuchni regionalnej, jakie można zamówić w Magii:
Pierogi ruskie, z cielęciną lub z kaczką; Befsztyk tatarski; Żur w chlebie – z białą kiełbasą i borowikami; Rosół z kaczki z kładzionymi kluskami; Zupa borowikowa z kładzionymi kluskami; Stek z jelenia na lubelskim gryczaku; Tatar z koniny lub z jelenia; Śledź z cebulką; Pierożki szpinakowe z grzybami leśnymi i sandaczem; Kaczka pieczona w sosie z czerwonego wina i żurawiny; Golonka a’la Grześkowiak.
Biesy

W restauracji Biesy, w Rynku Starego Miasta, można zamówić dania regionalne. W menu dominują tarty na słono, których jest kilkanaście, ale jest też kilka rodzajów placków ziemniaczanych, żur z kiełbasą, jajem i chrzanem oraz biesowa golonka.