Menu restauracji Zielony Talerzyk w Lublinie ze zdjęciami Starego Miasta
Strona z menu restauracji Zielony Talerzyk przyłącza się do projektu Foto-hotel.pl, nastawionego na wspieranie wizerunku hoteli, restauracji, pubów i kawiarni w Lublinie. Zielony Talerzyk to restauracja wegetariańska, która poleca w menu również dania mięsne. Lokal mieści się przy ul. Królewskiej 3.
Dlaczego prezentujemy menu restauracji Zielony Talerzyk i innych lokali w Lublinie
Jak wiadomo, użytkownikom internetu zależy na bardzo szybkim pozyskiwaniu informacji. Dlatego naszym celem jest publikowanie menu poszczególnych restauracji w jednym oknie, bez konieczności wielokrotnego klikania w poszczególne zakładki witryny internetowej. Dodatkowym celem, jaki nam przyświeca, jest prezentacja zdjęć architektonicznego otoczenia lokali i pobliskich atrakcji turystycznych. Restauracja Zielony Talerzyk jest w tym kontekście szczególnie uprzywilejowana, z uwagi na wyjątkową lokalizację, na styku Starego Miasta i Krakowskiego Przedmieścia. Z ulicy Królewskiej jest równiż blisko na Zamek Lubelski, do Centrum Spotkania Kultur i Lubelskiego Centrum Konferencyjnego.
Menu restauracji Zielony Talerzyk
Zajrzyj do menu restauracji Zielony Talerzyk i sprawdź co można zjeść z wegetariańskiej kuchni.
ŚNIADANIA
- Psta z wędzonego pstrąga z lokalnej Pustelni i pasty jajecznej od wolnych kur, warzywami, gzikiem, masłem. cebularzem i pieczywem na zakwasie własnego wypieku;
- Orkiszowa kanapka na ciepło z szarpaną wieprzowiną, z chlebem orkiszowym własnego wypieku, marynowaną czerwoną cebulą, rzodkiewką, rukolą, sosem BBQ i majonezem szczypiorkowym;
- Szakszuka; z dwóch jaj od wolnych kur, pomidorów pellati, cebuli, czosnku, sera feta, chilli, kuminu i natki pietruszki;
- Zestaw past wegańskich; z tapendą z zielonych oliwek, smalcem z fasoli, hummusem, warzywami, z pieczywem na zakwasie wypiekanym na miejscu;
- Orkiszowe Pankejki; z serkiem mascarpone, świeżymi owocamii i sosem owocowym;
- Owsianka (BG); z napoju roślinnego, bezglutenowych płatków owsianych, owoców sezonowych, owoców laskowych i syropu z agawy;
- Jajecznica na maśle z czterech jaj od wolych kur, masła, sałaty z warzywami i oliwą extra vergine oraz pieczywem na zakwasie wypiekanym na miejscu;
ZUPY
- Zupa wiejska z pęczakiem (zupa mięsna)
- Flaki z boczniaka – wegańskie;
- Chłodnik litewski z jajkiem (BG) – wegetariański
- Rosół z marchewką i orkiszowymi kluskami – danie mięsne dziecięce;
PRZYSTAWKA
- Grillowane szparagi (3 sz.) z orkiszową grzanką, oliwą extra vergine i serem gran mantovano,
DANIA GŁÓWNE
- Żeberka długo pieczone w sosie BBQ, podawane z młodymi ziemniakami i mizerią;
- Orkiszowy makaron z pikantną kiełbasą nduja, mascarpone i pomidorami koktajlowymi;
- Spatzle z kozim twarogiem, szpinakiem, tymiankiem oraz szparagami;
- Szaszłyk z boczniaka na pomidorowym hummusie, z warzywami i salsą kolendrową; (wegańskie BG);
- Młode ziemniaki z jajem sadzonym oraz salatą masłową ze śmietaną i szczypiorkiem; (wegetariańskie)
- Orkiszowa tarta warzywna podawana z sałatką (wegetarianska)
- Orkiszowa tarta rybna podawana z sałatką (wegetarianska)
DLA DZIECI
- Orkiszowy naleśnik z serem, musem owocowym i mascarpone; (wegetariański)
- Orkiszowe tagliatelle bolognese (mięsne);
- Pulpeciki z indyka (2szt.), z sosem pomidorowo-śmietanowym, puree ziemniaczanym i mizerią (mięsne)
DESERY
- Bułeczka orkiszowa, wegetariańska; z serem i maliną; z wiśnią lub z rabarbarem;
- Budyń z tapioki, z musem malinowym i orzechowym krokantem (BG, BC, BL)
- Brownie; wegetariańskie (BG);
- Sernik baskijski z karmelem; wegetariański (BG);
- Krucha tarta z białą czekoladą oraz mascarpone (wegetariańska)
PIEROGI I NALEŚNIKI
- Orkiszowe pierogi z mięsem – z masłem czosnkowym i surówką;
- Orkiszowe pierogi ruskie z masłem pietruszkowym i surówką; (wegetariańskie);
- Orkiszowe pierogi z truskawkami, z musem truskawkowym i śmietaną waniliową; (wegetariańskie);
- Orkiszowe pierogi z tofu, szpinakiem, suszonymi pomidorami, czosnkiem, cebulą, bazylią oliwą; (wegańskie);
- Bezglutenowe pierogi ruskie z masłem pietruszkowym i surówką; (wegetariańskie);
- Naleśniki marokańskie; z owocami sezonowymi i śmietanką kokosową; (wegańskie);
- Naleśniki z białym twarogiem, z ekstraktem waniliowym, skórką cytrynową, jogurtem i sosem malinowym; (wegetariańskie);
SAŁATKI
- Sałatka z grillowanymi szparagami; z marynowanym tofu, brokułem, rzodkiewką, selekcją sałat, majonezem szczypiorkowym i ziemniaczanym chipsem; (wegańska);
- Sałatka z karmelizowanym batatem, kozią roladą, orzechami włoskimi, olejem chilli oraz dressingiem miodowo-musztardowym; (wegwtariańska BG)