Menu Stół i Wół, restauracji w Lublinie – z mega zdjęciami otoczenia
Strona z kulinarnym menu Restauracji Stół i Wół dołącza do projektu Foto-hotel.pl, którego zadaniem jest uświetnianie wizerunku hoteli, restauracji, pubów i kawiarni w Lublinie. Stół i Wół to popularna restauracja, przy Bramowej 2, na Starym Mieście w Lublinie, ale działa też w innych lokalizacjach. Od pewnego czasu Stół i Wół funkcjonuje w dzielnicy Czuby, przy ul. Kaczeńcowej 1a, jako Street Bistro. Natomiast najnowszym nabytkiem firmy jest restauracja Botanico przy Sławinkowskiej 15, w sąsiedztwie ogrodu botanicznego i skansenu Muzeum Wsi Lubelskiej. Na menu Stół i Wół składają się regionalne dania kuchni międzynarodowej.
Dlaczego prezentujemy menu Stół i Wół i innych restauracji w Lublinie
Jest oczywiste, że dla użytkowników internetu najważniejszą funkcją pozyskiwania informacji jest czas. Dlatego każdy nas koncentruje swoją uwagę na stronach, które otwierają się bardzo szybko i przekazują treści w sposób zwięzły i przejrzysty. Jeśli chodzi o witryny lokali gastronomicznych, to można zauważyć dwa rozwiązania zamieszczania kulinarnego menu. Jedno z nich zakłada prezentację wszystkich kategorii dań na jednej karcie, zaś drugie zamieszczanie każdej kategorii w oddzielnej zakładce. Każde z rozwiązań ma swoje plusy i minusy, dlatego nie przesądzamy, które z nich jest lepsze. Prezentacja dań w oddzielnych zakładkach ułatwia wprowadzenie dokładnego opisu poszczególnych dań, jak to ma miejsce w przypadku firmowej witryny Stół i Wół. Jednak niektórym użytkownikom takie rozwiązanie może się wydać zbyt czasochłonnym. Ponieważ nasza firma publikuje menu wielu lubelskich restauracji, siłą rzeczy stosuje proste i przejrzyste karty dań w jednym oknie, bez oddzielnych zakładek. Dzięki temu odwiedzający nasze strony oszczędzają czas. Jednakowoż nie jest to jedyny powód publikowania niniejszego menu. Otóż, restauracja Stół i Wół ma bardzo atrakcyjną lokalizację, w centralnym punkcie Lublina, tuż przy Bramie Krakowskiej. Wlot tej bramy prowadzi rzesze pieszych z Krakowskiego Przedmieścia na Stare Miasto i Zamek Lubelski. Jest zatem okazja do prezentacji atrakcyjnych zdjęć architektonicznego otoczenia restauracji Stół i Wół i pobliskich atrakcji turystycznych.
Menu restauracji Stół i Wół
Sprawdź w menu Stół i Wół co warto zamówić z regionalnej kuchni
STARTERY
- Duże Nachos; z mozzarellą, jalapeno, creme fraiche, salsą pomidorową, guacamole i kolendrą;
- BBQ Buffalo chicken wings; skrzydełka panierowane w pikantnej glazurze, z ranch dressingiem;
- Potato chips; chipsy ziemniaczane własnego wyrobu, z chilli, parmezanem i oliwą truflową;
PRZYSTAWKI
- Żurek na zakwasie naturalnym, z jajkiem i białą kiełbasą;
- Francuska zupa cebulowa, z cebulą karmelizowaną w bulionie, podawana z zapiekaną grzanką z serem mozzarella;
- Hummus z sadzonym jajkiem, jarmużem i ogórkiem korniszonem;
- Śledź bornholmski z pieczonymi ziemniakami, kawiorem z pstrąga i cebulą czerwoną konfitowaną;
- Krewetki z chilli, czosnkiem, grzankami i natką pietruszki;
- Tatar z siekanej polędwicy wołowej, z parmezanem, majonezem truflowym, majonezem wasabi i grzybami shimeji;
- Carpaccio z wołowej polędwicy, z estragonem, winogronem, majonezem z musztardą i cebulą marynowaną;
DANIA GŁÓWNE
- Żeberka BBQ saus vide ze smażonym brokułem i ziemniakami hasselback;
- Steak&chips; Marynowany stek wołowy z sosem z marynowanego pieprzu;
- Chrupiący Sznycel Szefa; panierowany schab z ziemniakami konfitowanymi, szpinakiem, jarmużem i sosem ranch;
- Panierowana pierś z kurczka, z puree ziemniaczanym, smażonym brokułem, groszkiem i oliwą szczypiorkową;
- Kopytka smażone na maśle, z rydzami, bekonem i natką pietruszki;
- Fiilet z jesiotra smażony, w sosie maślanym z rakami, podawany z pieczonymi warzywami, brukselką i puree z selera;
- Pierogi klasyczne z serem, podawane z majonezem truflowym, oliwą szczypiorkową i szałwią;
- pierogi z wołowiną;
- Roślinny Flank Stek – wegetariński stek roślinny z soi, grochu, brokułu bimi, z dressingiem cezar i puree ziemniaczanym; (dostępny również w wersji vegańskiej)
DODATKI
- Puree ziemniaczane z masłem i oliwą truflową – Wege;
- Ziemniaki konfitowane, z czosnkiem, solą i rozmarynem;
- Frytki – Wege;
- Pieczone ziemniaki Hasselback z majonezem truflowym – Wege;
- Pieczone warzywa; z pieczarkami, dynią, marchewką, batatami, ziemniakami, brukwią i pietruszką – Wege;
- Brokuł smażony z czosnkiem i orzechami laskowymi – Wege;
- Brukselka z parmezanem i bułką tartą – Wege;
- Mix sałat z miodowym vinegrette – Wege’
- Mix kiszonek produkcji własnej – Wege;
- Masło czosnkowe z natką pietruszki i solą;
DANIA DLA DZIECI
- Panierowana pierś kurczaka z baby marchewką i chrupiącymi frytkami;
- Makaron spaghetti z pomidorowym sosem i parmezanem;
- Burger; kotlet wołowy, mocno wysmażony, z serem cheddar, piklami, majonezem, keczupem i frytkami;
DESERY
- Sernik Maltesers; sernik kremowy z białą czekoladą i czekoladkami maltesers;
- Gruszka Pod Kruszonką; gruszki karmelizowane, zapiekane pod kruszonką;
- Deser dnia
SAŁATY
- Sałatka Halloumi, z grillowanym serem halloumi, szpinakiem, burakiem, orzechami włoskimi, soczewicą, quinoą, czerwoną cebulą i dressingiem balsamicznym;
- Winter Steak Salad; sałatka ze stekiem z łopatki wołowej, cykorią, rukolą, miętą i dressingiem z piklowanych ogórków;
- Sałatka Cezar z grillowaną piersią z kurczaka, chipsami z bekonu, sałatą rzymską, sadzonym jajkiem, parmezanem, grzankami ziołowymi, dressingiem cezar i anchovies;
STEKI – grillowane w specjalnym piecu węglowym Josper
- T-bone; stek z kością sezonowany na sucho; kawałek polędwicy z kawałkiem rostbefu;
- Tomahawk; soczysty stek z antrykotu z kością sezonowanego na mokro;
- Fillet Steak; delikatny stek z polędwicy wołowej;
- Sirloin; rostbef bez kości – kruchy, zwarty i soczysty;
- Ribeye; antrykot bez kości sezonowany na sucho – wyjątkowo soczysty;
- Steak to share; stek z 3 rodzajów wołowiny; sirloin, ribeye i fillet;
- New York – delikatny, kruchy, zwarty i soczysty stek z rostbefu z kością;
BURGERY
- American BBQ; burger z wołowiny, smażonego bekonu, pikli i sosu bbq;
- Original; burger z wołowiny z białą cebulą, piklami i majonezem musztardowym;
- Burger Stołowy; burger wołowy z pomidorem, sałatą i majonezem;
- Burger Lubelski; burger wołowy z cebularzem, serem ryckim, kiełbasą nadbużańską, jajkiem sadzonym i sosem SW;
- Fried chicken; burger z panierowanej piersi z kurczaka, z piklami i majonezem;
- Chicken Burger; burger z panierowanej piersi z kurczaka, z ananasem, sałatą lodową, cheddarem i sosem chili agawa;
- Hot bacon; burger wołowy ze smażonym bekonem, serem cheddar, sałatą lodową, piklami, chilli, sosem SW i majonezem wasabi;
- Wegan Burger; burger sojowy z chipsami tortilli, chipotle, chlebowcem, chipsami tortilli, sosem franky’s, wegańskim serem gouda, guacamole, sosem bbq i piklowaną czerwoną cebulą;
- Podwójny burger zimowy; dwa burgery z grilla, z karmelizowanym bekonem, rukolą, cheddarem, panierowanym camembert, sosem chipotle, sosem żurawinowym i frytkami;
- Big Hog; burger wołowy, z szarpaną wieprzowiną, cheddarem, piklowaną cebulą czerwoną i sosem bbq;
- Burger BBQ; burger wołowy ze smażonym bekonem, serem cheddar, sałatą lodową, piklami, prażoną cebulą, papryką pieczoną i sosem bbq;
- Burger Wege; z fasoli i z ciecierzycy, z pieczoną papryką, szpinakiem, pomidorem, cebulą czerwoną, sosem burgrowym i ranch dressingiem;
- Burger Cheddar; burger wołowy z podwójnym serem cheddar, sałatą, piklami, pomidorem, czerwoną cebulą i burgerowym sosem;
- Burger Sezonowy;
- Przykładowe zestawy na lunch: (codziennie inne)
PRZYKŁADOWE ZESTAWY NA LUNCH ( codzienie inny zestaw)
- Warzywna zupa z mielonym indykiem; Brioszka z panierowanym kurczakiem, marynowanym ogórkiem i zapiekanymi ziemniakami cytrynowymi;
- Zupa fasolowa; Marynowane podudzie z kurczaka,z sałatką coleslaw i pieczonymi ziemniakami
- Zupa pieczarkowa; Dorsz w cieście, z frytkami, sosem tatarskim i tłuczonym groszkiem;
- Zupa pomidorowa z makaronem; Eskalopki wieprzowe z serem ementaler, puree ziemniaczanym i relishem ogórkowym;
- Zupa cebulowa; Szaszłyki z indyka z marynowaną cebulą i pieczywem