Menu Tinto – restauracji w Lublinie, z mega zdjęciami otoczenia architektonicznego
Strona z menu Restauracji Tinto Wine Bar to kolejna odsłona projektu Foto-hotel.pl którego założeniem jest wzbogacanie wizerunku hoteli, restauracji, pubów i kawiarni w Lublinie. Restauracja Tinto podaje dania regionalnej kuchni w nowoczesnych kompozycjach. Chodzi tu o dania kuchni europejskiej, włącznie z kuchnią polską.
Dlaczego podjęliśmy decyzję o prezentacji menu Restauracji Tinto
Tinto Wine Bar Restauracja należy do najciekawszych lokali w Lublinie, stąd też jego menu nie mogło zabraknąć na naszym portalu, ale jest jeszcze inny powód naszego zainteresowania. Otóż, dla firmy fotograficznej, promującej lubelskie zabytki, nie mniej ważna od kwestii kulinarnej, jest znakomita lokalizacja tej restauracji. Tinto mieści się bowiem w ścisłym centrum Lublina, tuż przy Bramie Krakowskiej, prowadzącej pieszych z Krakowskiego Przedmieścia na Stare Miasto i Zamek Lubelski. Stąd też, do ogródka tego lokalu można przejść zarówno od strony Krakowskiego Przedmieścia, jak i przez furtkę, z wnętrza Bramy Krakowskiej. Warto przy tym zauważyć, że całe otoczenie architektoniczne restauracji Tinto, jak też okoliczne zabytki, są niezwykle urokliwe, co widać na zdjęciach, upiększających menu.
Menu restauracji Tinto Wine Bar
Sprawdź menu restauracji Tinto i zarezerwuj stolik
PRZYSTAWKI
- Tatar Wołowy; z kiszonym ogórkiem, szalotką, majonezem grzybowym, dynią piklowaną, chipsami z ziemniaka i nameko;
- Tatar z Tuńczyka; z ogórkiem, cebulą czerwoną, kolendrą, majonezem krewetkowym, kawiorem cytrynowym i pieczywem;
- Carpaccio z Polędwicy Wołowej; z oliwą extra virgin, kaparami, rukolą i pecorino romano;
- Sałatka z Dynią Hokkaido i Kozim Serem; z boczniakiem panierowanym, burakiem marynowanym i olejem z pestek dyni;
DESKI
- Deska Włoskich Wędlin, z salami, spianatą, mortadelą, szynką dojrzewającą, oliwkami, pomidorami suszonymi i pieczywem;
- Deska Serów, z pomidorami suszonymi, oliwkami, orzechami i pieczywem;
- Deska Włoskich Wędlin i Serów z oliwkami, pomidorami suszonymi i pieczywem;
TAPASY
- Ośmiornica z chrupiącą tapioką i majonezem chili-kaffir;
- Szynka Crudo z melonem i oliwkami;
- Krewetka z mango i choriso
- Oliwki z pomidorami suszonymi i bagietką czosnkową;
- Nduja z mascarpone i karczochem;
- Frytki z kalmara z aioli cytrynowym i cytryną
- Pecorino Z Pistacją, z żelem z pigwy i pomidorami suszonymi;
- Tapenada Z Oliwek z rukolą i bagietką czosnkową
OWOCE MORZA
- Talerz Z Owoców Morza, krewetkami argentyńskimi, mackami kałamarnicy, kalmarami patagońskimi, ośmiorniczkami baby, ostrygami francuskimi, mięsem małży i dodatkami: bagietką czosnkową, salsą z papryki jalapeno i mango, majonezem cytrynowym, kolendrą i kiszoną cytryną;
- Mule z winno-maślanym sosem i grzankami;
- Mule z pomidorowym sosem i grzankami;
- Ostryga francuska, z szalotką, kiszoną cytryną i zieloną oliwą
ZUPY
- Żurek na Zakwasie z kiełbasą, grzybami, majerankiem i jajkiem poszetowym;
- Bulion z Kaczki; z pierożkami z wołowiną, zieloną oliwą, natką pietruszki i koperkiem;
- Krem z Kukurydzy; z mlekiem kokosowym, kiszoną kaszą gryczaną i z piklowanym chilli;
DANIA GŁÓWNE
- Biodrówka Jagnięca w Białym winie i Rozmarynie; z sufletem ziemniaczanym z kminem rzymskim, kolendrą, grillowanymi warzywami, sezamem, orzeszkami ziemnymi i demi-glace z zielonym pieprzem;
- Udziec Cielęcy z Szałwią i Orzechami oraz warzywami korzeniowymi w gryczanym miodzie;
- Filet z Halibuta; z pierogami z pastą truflową i grzybami, solirodem, selerem naciowym, ziołami i rakowym buerre blanc;
- Noga z Kaczki Konfitowanej: z puree z buraka, kopytkami, grillowaną marchwią, czerwoną kapustą w przyprawach korzennych i pomarańczowym sosem;
- Danie z królika;
- Gnocchi z Kozim Serem i Truflą; z gruszką marynowaną, szpinakowym pesto, granatem i orzechem włoskim;
- Stek z Kałamarnicy; z ciecierzycą z ziołami, chorizo, solirodem, miso z imbirem, salsą z cytrusów i batatami;
- Steki z Własnej Dojrzewalni: antrykot z kością, rostbef z kością i polędwica wołowa;
- Dodatki do steków: frytki steakhouse; brokuły z czosnkiem i chili; sałatka ze świeżym warzywami i winegretem; duszone pieczarki w maśle tymiankiem;
- Sosy do steków:demi glace z zielonym pieprzem; cafe de paris; śmietanowy z gorgonzolą; bbq ze śliwowicą;
DESERY
- Ciastko Daktylowe; z sosem toffi, lodami waniliowymi i orzechami laskowymi;
- Fondant z Białej Czekolady; z żelem z pieczonego jabłka i lodami z kwaśnej śmietany;