Menu Restauracji 16 Stołów w Lublinie ze zdjęciami otoczenia architektonicznego

Restauracja 16 Stołów w Lublinie - zdjęcie do menu
Restauracja 16 Stołów z Bramą Trynitarską w tle (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Strona z menu Restauracji 16 Stołów wchodzi w skład projektu Foto-hotel.pl, jakiego celem jest uświetnianie wizerunku restauracji, pubów, kawiarni i hoteli w Lublinie. Menu restauracji nawiązuje do kuchni polskiej, a wykwintne dania są przyrządzane ze świeżych produktów lokalnych dostawców.

Dlaczego prezentujemy menu Restauracji 16 Stołów

16 Stołów restauracja w Lublinie - zdjęcie do menu
Kamienica Rynek 14 z Restauracją 16 Stołów (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Restauracja 16 Stołów słynie z dobrego jedzenia i zapracowała sobie na dobrą markę, która jest znana nawet poza Lublinem. Już sam fakt, że mamy do czynienia z czołowym lokalem w Lublinie, zobowiązywał nas do publikacji niniejszego menu, ale nie mniejsze znaczenie miała lokalizacja w urokliwym Rynku Starego Miasta. Dzięki niej mamy okazję załączyć piękne zdjęcia architektonicznego otoczenia 16 Stołów. Dodatkową motywacja był fakt, że w internecie brakuje zdjęć zewnętrznych tej restauracji w aktualnej lokalizacji. Kilka lat temu restauracja funkcjonowała w kamienicy Rynek 16, następnie przy Grodzkiej 30, natomiast teraz w kamienicy Rynek 14.

Menu 16 Stołów

Zajrzyj do karty Restauracji 16 Stołów i zamów wykwintne dania polskiej kuchni

PRZYSTAWKI 

  • Krewetki smażone z białym winem i czosnkiem, serwowane na jabłkowym musie z szarej renety z grzankami z pesto z pietruszki;
  • Tatar z bawety wołowej rasy Angus z suszonym żółtkiem, piklowaną szalotką, oliwą lubczykową oraz masłem pietruszkowym i innymi dodatkami;
  • Pierogi z mięsem cielęcym, na musie z kalafiora z karmelizowaną gruszką oraz pianą tymiankową;
  • Tatar z polędwicy wołowej rasy Belgian Blue z żółtkiem suszonym, marynowanymi kurkami, szczypiorkowym majonezem, kawiorem Antonius Siberian 5* i czarną truflą zimową;
  • Matias holenderski na musie z groszku zielonego, podawany z jabłkiem z chrzanem, sałatką z ziemniaków i szczypiorku oraz koperkową oliwą;
  • Plastry gęsi marynowanej, serwowane z sałatką z rukoli, malin i pomidorów marynowanych oraz z regionalnym serem pieprzowym i gorczycą w szampanie;
  • Regionalna szyneczka z karpia, serwowana z plackami z młodego jęczmienia oraz sałatką z pomidorów, cukinii i śmietaną z kolendrą;
  • Przegrzebki panierowane w pudrze z boczku, serwowane na musie z mango i szynki dojrzewającej oraz z sałatką z arbuza i ostrej papryczki;
  • Tatar wołowy, mieszany, serwowany z grzybami marynowanymi, sosem musztardowym, boczkiem pieczonym i solą zkiszonego ogórka;
  • Deska serów regionalnych z gruszką i konfiturą z cebuli czerwonej i jeżyn, serwowana na grzankach;
  • Śledź bałtycki w oleju lnianym i occie jabłkowym, serwowany z cebulą marynowaną z nasturcją i suszonymi pomidorami oraz sosem z jalapeno i mango;

ZUPY

  • Krem z topinamburu z chipsem z topinamburu, prażonym słonecznikiem, tymiankową oliwą  i serem Bursztyn;
  • Zupa gulaszowa z wołowiną, wędzoną papryką, warzywami korzeniowymi, pomidorami oraz kwaśną śmietaną;
  • Chlodnik lubelski z sałatą, ogórkiem, ogórkiem małosolnym, wędzonym twarogiem i świeżymi ziołami, serwowany z ziemniakami i koperkiem;

DANIA GŁÓWNE

  • Filet z kaczki we własnym sosie z miechunką, na morelowym musie, z merchewką pieczoną, szpinakiem i kopytkami;
  • Żeberka z dzika w sosie cebulowym, z podgrzybkami i rozmarynem, podawane z ziemniaczanym puree, z surówką z czerwonej kapusty i szczypiorkiem;
  • Policzek wołowy we własnym sosie z suszoną śliwką, na musie z groszku, z buraczkami, zapiekanką ziemniaczaną i koperkiem;
  • Kopytka na musie z topinamburu z borowikami z patelni, w palonym maśle, ze szpinakiem i dwuletnim serem Bursztyn;
  • Polędwica z dorsza z pieczarkami z patelni, na musie z zielonego groszku, z kapustą kiszoną, kminkiem i plackiem ziemniaczanym;
  • Kotlet schabowy z kostką, na kapuście z grzybami oraz plackiem z ziemniaków gotowanych oraz masłem pietruszkowym;
  • Stek z polędwicy Belgian Blue w sosie wołowym ze śliwką suczoną i borowikami, podawany z zapiekanką ziemniaczaną oraz marchewką i pasternakiem, karmelizowanymi w miodzie z ziołami z Prowansji;
  • Filet z sandacza, serwowany z kremowym sosem winnym, fasolką z bułką tartą, jajem i kurkami z palonym masłem;
  • Filet z młodego karpia, serwowany na musie z bakłażana, gryczanej kaszy karmelizowanej na miodzie gryczanym z sosem wiśniowym, na bazie wywaru wołowego i piwa Koźlak.
  • Filet z pstrąga serwowany na musie z fenkuła i kaparów z kremowymi ziemniakami, sałatką z zielonej papryki i pesto z rukwi wodnej;

SAŁATKI

  • Sałatka z marchewek pieczonych w miodzie z pigwą, na paście z ciecierzycy z wędzoną papryką, kaparowym sosem na bazie kwiatu pomarańczy, serem feta  oraz pudrem z czarnej oliwki;
  • Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem, piklami z buraka, malinowym octem balsamicznym, rukolą, prażonymi orzechami laskowymi i olejem sezamowym;
  • Liście szpinaku z filetem z kaczki, malinami, serem z niebieską pleśnią i sosem z wiśni
  • Sałatka z arbuza, jagnięciny lubelskiej, ogórka gruntowego, marynowanych pomidorów i cukinii, pikli z czerwonej cebuli i owczego sera z miętą; 

DESERY

    • Brownie czekoladowe z sosem z marakui, waniliowymi lodami w sosie wiśniowym, na kruszonce z orzecha karmelizowanego;
    • Creme brulee z wanilią Bourbon, galaretką z marakui i żelem mango a ponadto z listkiem klonu z herbatą Earl Gray;
Zdjęcie do menu 16 Stołów w Lublinie
Turyści przed Restauracją 16 Stołów (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Restauracja 16 Stołów na Starym Mieście w Lublinie - zdjęcie do galerii menu
Stare Miasto z Restauracją 16 Stołów, pod Wieżą Trynitarską (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Kultowa Restauracja 16 Stołów w Lublinie
Kultowa Restauracja 16 Stołów w nowej siedzibie przy Rynek 14 (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Restauracja 16 Stołów w pierzei południowej Rynku w Lublinie - zdjęcie do galerii menu
Restauracja 16 Stołów w pierzei południowej Rynku Starego Miasta w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Pierzeja południowa
Pierzeja południowa Rynku w Lublinie  (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Pierzeja południowa Rynku w Lublinie i Trybunał Koronny
Fragment pierzei południowej Rynku w Lublinie, tuż obok restauracji 16 Stołów – po prawej Trybunał Koronny (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
16 Stołów restauracja w Rynku w Lublinie - zdjęcie do galerii
Restauracja 16 Stołów na krańcu pierzei południowej Rynku w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Restauracja 16 Stołów w Lublinie obok Kamienicy Konopniców - zdjęcie do galerii
Błękitna Kamienica Konopniców w Lublinie, tuż obok Restauracji 16 Stołów (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Wieża Trynitarska
Wieża Trynitarska z Archikatedrą tuż obok Restauracji 16 Stołów  (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Atrakcje turystyczne Lublina - zdjęcie Bramy Krakowskiej z Rynku Starego Miasta
Brama Krakowska tuż przy Restauracji 16 Stołów (prawa autorskie Foto-hotel.pl)
Co warto zobaczyć - panoramę
Panorama Starego Miasta – widok z baszty Zamku Lubelskiego (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Fragment pierzei
Fragment Rynku w Lublinie – naprzeciwko od Restauracji 16 Stołów (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Zamek
Zamek Lubelski 500 m od Restauracji 16 Stołów (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)