Menu Restauracji Zaczarowana Dorożka w Lublinie – z mega zdjęciami otoczenia
Strona z menu Restauracji Zaczarowana Dorożka, to kolejna część projektu Foto-hotel.pl, jakiego celem jest wspieranie wizerunku restauracji, pubów, kawiarni i hoteli w Lublinie. Zaczarowana Dorożka serwuje dania kuchni polskiej z lat międzywojennych XX wieku. Klimat restauracji znakomicie nawiazuje do tego okresu i wiersza Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego, a nostalgiczne szlagiery przyciągają klientów przechodzących ulicą Grodzką. Lokal jest znakomicie zlokalizowany, na styku ul. Grodzkiej i Rynku Starego Miasta, gdzie przemieszczają się masy turystów.
Dlaczego prezentujemy menu Restauracji Zaczarowana Dorożka
Trzeba przyznać, że dostępność do menu Restauracji Zaczarowana Dorożka jest bardzo dobra, ale pomimo tego zdecydowaliśmy się na prezentację dań tego lokalu na portalu Foto-hotel.pl. Dzięki temu, mamy okazję ukazać piękno otoczenia tej restauracji i atrakckcji turystycznych Lublina.
Menu restauracji Zaczarowana Dorożka
Rzuć okiem na menu Restauracji Zaczarowana Dorożka i sprawdź co możesz zamówić z przedwojennej kuchni.
ZUPY
- Soljanka, czyli zupa z boczkiem, kiełbasą, ogórkami, borowikami, oliwkami i cytryną;
- Żur staropolski na zakwasie z jajkiem i kiełbasą;
- Zupa kresowa;
- Flaki po lubelsku;
- Rosół tradycyjny;
- Wykwintna zupa rakowa;
- Barszcz ukraiński
PRZEKĄSKI
- Śledzie dorożkarskie w oleju rzepakowym, z grzybkami, cebulką i kaparami;
- Śledzie dorożkarskie w oleju rzepakowym, z grzybkami, cebulką i kaparami;
- Tatar wołowy; z ogórkiem, marynowanymi grzybami, cebulą i wędzoną słoniną;
- Wątróbki kacze duszone w brendy; z cebulą i żurawiną, serwowane z grzankami, pieczonym jabłkiem i sosem z jagód
- Przysmak dorożkarza; placuszki z cukinii, przekładane filetem z kurczaka, pomidorem i bakłażanem – zapiekane z mozzarellą;
- Bigos firmowy;
PLACKI ZIEMNIACZANE
- Placki bez dodatków;
- Placki ze śmietaną;
- Placki z sosem borowikowym lub kurkowym;
- Placki z boczkiem i cebulką;
- Placki z gulaszem węgierskim;
- Placki ze szpinakiem i serem feta;
MAKARONY
- Makaron wykwintny z kurką i kaczką – ręcznie krojony;
- Makaron z kurczakiem, karczochami i parmezanem
- Kopytka w sosie truflowym z kurczakiem, boczkiem i serem Bursztyn z Lubelszczyzny;
PIEROGI
- Pierogi ruskie;
- Pierogi z kapustą i grzybami;
- Pierogi z dziczyzną podawane z marmoladą z cebuli;
- Pierogi ze szpinakiem i serem feta – w czosnkowym maśle;
- Pierogi z Podlasia; z białym serem i kaszą gryczaną;
- Pierogi po lubelsku – na słodko; z twarożkiem i słodką śmietanką;
- Mix pierogów;
DANIA GŁÓWNE
- główne
- Troć polska sv w sosie limonkowym na rzodkiewce, z pomidorem pieczonym, usem ze skorzonery i grillowaną cytryną;
- Schab Fiszera w winie i sosie z polskich grzybów, serwowany z grillowanymi ziemniakami i warzywami;
- Filet z kaczki sv, zatopiony w pomarańczach, serwowany na kapuście czerwonej, z suszonymi śliwkami;
- Gołąbki z kaszą i warzywami, podawane z raqout warzywnym, sadzonym jajkiem i salsą z ziół i pomidorów.
- Golonka pieczona w piwie, podana z ogórkiem, musztardą i chrzanem;
- Kartacze – tarte ziemniaki nadziewane mielonym mięsem, okraszone boczkiem z cebulą, serwowane z surówką;
- Pielmeni; mięsne pierożki kresowe, polane masłem ze śmietaną;
SAŁATKI
- Sałatka grecka, z miksem sałat, papryką pomidorem serem feta, oliwkami ogórkiem, cebulą czerwoną i sosem vinegrette;
- Sałatka ze starego przepisu, z miksem sałat, kaczą wątróbką w musie wiśniowym, pomidorami koktajlowymi, serem pleśniowym i orzechami włoskimi;
- Wyborna sałatka z kurczakiem, podawana z jajkiem, sosem cezara, boczkiem prażonym, miksem sałat, grzankami i serem Bursztyn z Lubelszczyzny;
- Sałatka z kaczką w sosie malinowym, z rukolą, oliwkami, sałatą lodową i melonem;
NALEŚNIKI
- Naleśnik na słodko; z twarożkiem, bitą śmietaną konfiturą z bukietem owoców i polewą;
- Naleśnik z mięsem – po węgiersku, z surówkami, sosem i bukietem warzyw;
- Naleśnik z mięsem po meksykańsku, z surówkami, sosem i bukietem warzyw;
- Naleśnik wegetariański, ze szpinakiem serami regionalnymi;
LEGUMINY
- Tort bezowy na zimno
- Tort Fedora
- Szarlotka tradycyjna na ciepło, z lodami i bitą śmietaną
- Firmowy specjał
- Pucharek lodowy z bitą śmietaną i owocami