Menu Restauracji Zaczarowana Dorożka w Lublinie – z mega zdjęciami otoczenia

Zdjęcie do galerii menu restauracji Zaczarowana Dorożka w Lublinie
Kamienica Grodzka 1 w Lublinie z restauracją Zaczarowana Dorożka (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Strona z menu Restauracji Zaczarowana Dorożka, to kolejna część projektu Foto-hotel.pl, jakiego  celem jest wspieranie wizerunku restauracji, pubów, kawiarni i hoteli w Lublinie. Zaczarowana Dorożka serwuje dania kuchni polskiej z lat międzywojennych XX wieku. Klimat restauracji znakomicie nawiazuje do tego okresu i wiersza Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego, a nostalgiczne szlagiery przyciągają klientów przechodzących ulicą Grodzką. Lokal jest znakomicie zlokalizowany, na styku ul. Grodzkiej i Rynku Starego Miasta, gdzie przemieszczają się masy turystów.

Zaczarowana Dorożka w Lublinie - zdjęcie do menu
Zaczarowana Dorożka – restauracja z menu kuchni polskiej (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Dlaczego prezentujemy menu Restauracji Zaczarowana Dorożka

Trzeba przyznać, że dostępność do menu Restauracji Zaczarowana Dorożka jest bardzo dobra, ale pomimo tego zdecydowaliśmy się na prezentację dań tego lokalu na portalu Foto-hotel.pl. Dzięki temu, mamy okazję ukazać piękno otoczenia tej restauracji i atrakckcji turystycznych Lublina.

Restauracja Zaczarowana Dorożka tuż przy Rynku Starego Miasta w Lublinie - zdjęcie do galerii
Ul. Grodzka przy Rynku w Lublinie – Zaczarowana Dorożka na dalszym planie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)

Menu restauracji Zaczarowana Dorożka

Rzuć okiem na menu Restauracji Zaczarowana Dorożka i sprawdź co możesz zamówić z przedwojennej kuchni.

ZUPY

  • Soljanka, czyli zupa z boczkiem, kiełbasą, ogórkami, borowikami, oliwkami i cytryną;
  • Żur staropolski na zakwasie z jajkiem i kiełbasą;
  • Zupa kresowa;
  • Flaki po lubelsku;
  • Rosół tradycyjny;
  • Wykwintna zupa rakowa;
  • Barszcz ukraiński

PRZEKĄSKI

  • Śledzie dorożkarskie w oleju rzepakowym, z grzybkami, cebulką i kaparami;
  • Śledzie dorożkarskie w oleju rzepakowym, z grzybkami, cebulką i kaparami;
  • Tatar wołowy; z ogórkiem, marynowanymi grzybami, cebulą i wędzoną słoniną;
  • Wątróbki kacze duszone w brendy; z cebulą i żurawiną, serwowane z grzankami, pieczonym jabłkiem i sosem z jagód
  • Przysmak dorożkarza; placuszki z cukinii, przekładane filetem z kurczaka, pomidorem i bakłażanem – zapiekane z mozzarellą;
  • Bigos firmowy;

PLACKI ZIEMNIACZANE

  • Placki bez dodatków;
  • Placki ze śmietaną;
  • Placki z sosem borowikowym lub kurkowym;
  • Placki z boczkiem i cebulką;
  • Placki z gulaszem węgierskim;
  • Placki ze szpinakiem i serem feta;

MAKARONY

  • Makaron wykwintny z kurką i kaczką – ręcznie krojony;
  • Makaron z kurczakiem, karczochami i parmezanem
  • Kopytka w sosie truflowym z kurczakiem, boczkiem i serem Bursztyn z Lubelszczyzny;

PIEROGI

  • Pierogi ruskie;
  • Pierogi z kapustą i grzybami;
  • Pierogi z dziczyzną podawane z marmoladą z cebuli;
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta – w czosnkowym maśle;
  • Pierogi z Podlasia; z białym serem i kaszą gryczaną;
  • Pierogi po lubelsku – na słodko; z twarożkiem i słodką śmietanką;
  • Mix pierogów;

DANIA GŁÓWNE

  • główne
  • Troć polska sv w sosie limonkowym na rzodkiewce, z pomidorem pieczonym, usem ze skorzonery i grillowaną cytryną;
  • Schab Fiszera w winie i sosie z polskich grzybów, serwowany z grillowanymi ziemniakami i warzywami;
  • Filet z kaczki sv, zatopiony w pomarańczach, serwowany na kapuście czerwonej, z suszonymi śliwkami;
  • Gołąbki z kaszą i warzywami, podawane z raqout warzywnym, sadzonym jajkiem i salsą z ziół i pomidorów.
  • Golonka pieczona w piwie, podana z ogórkiem, musztardą i chrzanem;
  • Kartacze – tarte ziemniaki nadziewane mielonym mięsem, okraszone boczkiem z cebulą, serwowane z surówką;
  • Pielmeni; mięsne pierożki kresowe, polane masłem ze śmietaną;

SAŁATKI

  • Sałatka grecka, z miksem sałat, papryką pomidorem serem feta, oliwkami ogórkiem, cebulą czerwoną i sosem vinegrette;
  • Sałatka ze starego przepisu, z miksem sałat, kaczą wątróbką w musie wiśniowym, pomidorami koktajlowymi, serem pleśniowym i orzechami włoskimi;
  • Wyborna sałatka z kurczakiem, podawana z jajkiem, sosem cezara, boczkiem prażonym, miksem sałat, grzankami i serem Bursztyn z Lubelszczyzny;
  • Sałatka z kaczką w sosie malinowym, z rukolą, oliwkami, sałatą lodową i melonem;

NALEŚNIKI

  • Naleśnik na słodko; z twarożkiem, bitą śmietaną konfiturą z bukietem owoców i polewą;
  • Naleśnik z mięsem – po węgiersku, z surówkami, sosem i bukietem warzyw;
  • Naleśnik z mięsem po meksykańsku, z surówkami, sosem i bukietem warzyw;
  • Naleśnik wegetariański, ze szpinakiem serami regionalnymi;

LEGUMINY

  • Tort bezowy na zimno
  • Tort Fedora
  • Szarlotka tradycyjna na ciepło, z lodami i bitą śmietaną
  • Firmowy specjał
  • Pucharek lodowy z bitą śmietaną i owocami
Restauracja Zaczarowana Dorożka w Lublinie, wczesną nocą - zdjęcie do galerii menu
Restauracja Zaczarowana Dorożka w nocnej odsłonie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Wejście restauracji Zaczarowana Dorożka na Starym Mieście w Lublinie - zdjęcie do galerii menu
Zaczarowana Dorożka z przedwojenną kuchnią w menu (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Trasa podziemna
Lubelska Trasa Podziemna tuż obok restauracji Zacczarowana Dorożka (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Fundamenty Kościoła Św. Michała
Plac Po Farze z fundamentami kościoła z XIII wieku (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Widok z placu
Widok z Placu Po Farze na Zamek Lubelski (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Zamek w Lublinie
Zamek Lubelski 500 m od Restauracji Zaczarowana Dorożka (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Turyści przed donżonem
Turyści przed Kaplicą Trójcy Świętej i donżonem (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Kaplica
Kaplica Trójcy Świętej na Zamku Lubelskim (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Panorama lubelskiej Starówki
Panorama Starego Miasta – widok z donżona Zamku Lubelskiego (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Ulica Zamkowa
Widok na Stare Miasto z ulicy Zamkowej (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Ulica Grodzka w Lublinie, w pobliżu Zaczarowanej Dorożki
Ulica Grodzka -kamienica z Zaczarowaną Dorożką na dalszym planie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Pierzeja wschodnia
Pierzeja wschodnia Rynku w pobliżu restauracji Zaczarowana Dorożka (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Fragment pierzei
Pierzeja północna Rynku w Lublinie, tuż przy restauracji Zaczarowana Dorożka (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Tradycyjna kuchnia regionalna w restauracjach i pubach Lublina - zdjęcie do galerii
Pierzeja południowa Rynku w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Kamienica w Rynku, na Starym Mieście
Kamienica Cichoszewska, na styku z restauracją Zaczarowana Dorożka (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Ulica Bramowa
Ulica Bramowa z Bramą Krakowską (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)
Wieża Trynitarska i Archikatedra przy ul.Królewskiej w Lublinie - zdjęcie do galerii
Wieża Trynitarska i Archikatedra – widok z ul.Królewskiej w Lublinie (prawa autorskie do zdjęcia zastrzeżone dla Foto-hotel.pl)